Ontstekingsremmend dieet het beste voor je cognitieve gezondheid

Naarmate mensen ouder worden, neemt de ontsteking in hun immuunsysteem toe, waardoor cellen worden beschadigd. Een nieuwe studie toont aan dat mensen die een ontstekingsremmend dieet volgden met meer fruit, groenten, bonen en thee of koffie, een lager risico hadden om later in hun leven dementie te ontwikkelen. Het onderzoek is gepubliceerd in het online nummer van Neurology® van 10 november 2021, het medische tijdschrift van de American Academy of Neurology.

“Er kunnen enkele krachtige voedingshulpmiddelen in uw huis zijn om de ontsteking te helpen bestrijden die zou kunnen bijdragen aan hersenveroudering”, zei studieauteur Nikolaos Scarmeas, MD, PhD, van de National and Kapodistrian University of Athens in Griekenland, en een Fellow van de American Academie voor Neurologie. “Dieet is een levensstijlfactor die je kunt aanpassen, en het kan een rol spelen bij het bestrijden van ontstekingen, een van de biologische routes die bijdragen aan het risico op dementie en cognitieve stoornissen later in het leven.”

De studie keek naar 1.059 mensen in Griekenland met een gemiddelde leeftijd van 73 die geen dementie hadden.

Elke persoon beantwoordde een vragenlijst over voedselfrequentie die vaak wordt gebruikt om het ontstekingspotentieel van iemands dieet te bepalen. In de vragenlijst werd gezocht naar informatie over de belangrijkste voedselgroepen die de afgelopen maand werden geconsumeerd, waaronder zuivelproducten, granen, fruit, groenten, vlees, vis, peulvruchten, waaronder bonen, linzen en erwten, toegevoegde vetten, alcoholische dranken, stimulerende middelen en snoep. Een mogelijke voedingsinflammatoire score kan variëren van -8,87 tot 7,98, waarbij hogere scores wijzen op een meer inflammatoir dieet, dat minder porties fruit, groenten, bonen en thee of koffie bevat.

Scarmeas merkt op dat meerdere voedingsstoffen in alle voedingsmiddelen bijdragen aan de inflammatoire aard van iemands dieet.

Onderzoekers verdeelden de deelnemers in drie gelijke groepen: die met de laagste voedingsinflammatoire scores, gemiddelde scores en hoogste scores. Degenen in de groep met de laagste scores van -1,76 en lager, wat wijst op een meer ontstekingsremmend dieet, aten gemiddeld per week 20 porties fruit, 19 groenten, vier bonen of andere peulvruchten en 11 koffie of thee per week. week. Degenen in de groep met de hoogste scores, 0,21 en hoger, wat wijst op een meer ontstoken dieet, aten gemiddeld per week negen porties fruit, tien porties groenten, twee peulvruchten en negen porties koffie of thee.

Onderzoekers volgden elke persoon gemiddeld drie jaar op. In de loop van het onderzoek ontwikkelden 62 mensen, of 6%, dementie. De mensen die dementie ontwikkelden, hadden gemiddelde scores van -0,06, vergeleken met gemiddelde scores van -0,70 voor degenen die geen dementie ontwikkelden.

Na correctie voor leeftijd, geslacht en opleiding, ontdekten de onderzoekers dat elke toename van één punt in de voedingsinflammatoire score geassocieerd was met een toename van 21% van het risico op dementie. Vergeleken met het laagste derde deel van de deelnemers die het minst inflammatoire dieet consumeerden, hadden degenen in het bovenste derde deel drie keer meer kans om dementie te ontwikkelen.

“Onze resultaten brengen ons dichter bij het karakteriseren en meten van het ontstekingspotentieel van de voeding van mensen”, zei Scarmeas. “Dat zou op zijn beurt kunnen helpen bij het informeren van meer op maat gemaakte en precieze voedingsaanbevelingen en andere strategieën om de cognitieve gezondheid te behouden.”

De studie was een observationele studie, geen klinische studie. Het bewijst niet dat het eten van een ontstekingsremmend dieet hersenveroudering en dementie voorkomt, het laat alleen een associatie zien.

Een bijkomende beperking is de korte doorlooptijd van drie jaar. Langere studies zijn nodig om deze bevindingen te bevestigen en te repliceren.

De studie werd ondersteund door de Alzheimer’s Association, het Europees Sociaal Fonds en het Griekse ministerie van Volksgezondheid en Sociale Solidariteit.

Lees meer over dementie op BrainandLife.org, de thuisbasis van het gratis tijdschrift voor patiënten en zorgverleners van de American Academy of Neurology, gericht op het snijvlak van neurologische aandoeningen en hersengezondheid. Volg Brain & Life® op Facebook, Twitter en Instagram.

Bij het posten op social media kanalen over dit onderzoek raden we je aan om de hashtags #Neurology en #AANscience te gebruiken.

De American Academy of Neurology is ‘s werelds grootste vereniging van neurologen en neurowetenschappelijke professionals, met 36.000 leden. De AAN is toegewijd aan het promoten van patiëntgerichte neurologische zorg van de hoogste kwaliteit. Een neuroloog is een arts met een gespecialiseerde opleiding in het diagnosticeren, behandelen en beheersen van aandoeningen van de hersenen en het zenuwstelsel, zoals de ziekte van Alzheimer, beroerte, migraine, multiple sclerose, hersenschudding, de ziekte van Parkinson en epilepsie.