Luchtvervuiling verhoogt risico om ziek te worden door COVID-19

Een studie onderzoekt het verband tussen antivirale antilichamen, COVID-19-symptomen en langdurige blootstelling aan luchtvervuiling in een cohort in Catalonië.

Langdurige blootstelling aan luchtvervuiling gaat gepaard met een hoger risico op het ontwikkelen van COVID-19 bij mensen die besmet raken, blijkt uit een onderzoek onder leiding van het Barcelona Institute of Global Health (ISGlobal), een centrum dat wordt gesteund door de “la Caixa” Foundation , en mede geleid door de GCAT| Genomes for Life-Germans Trias i Pujol Research Institute (IGTP), Badalona. De studie, gepubliceerd in Environment Health Perspectives, levert verder bewijs over de gezondheidsvoordelen door het verminderen van luchtvervuiling.

Een reeks onderzoeken suggereert dat regio’s met hogere pre-pandemische niveaus van luchtvervuiling een hogere incidentie van COVID-19-gevallen en sterfgevallen hadden. De redenen voor deze associaties zijn echter nog niet duidelijk; luchtvervuiling zou de overdracht van het virus via de lucht kunnen bevorderen, of het zou iemands vatbaarheid voor infectie of ziekte kunnen vergroten. “Het probleem is dat eerdere onderzoeken waren gebaseerd op gerapporteerde gevallen, die wel waren gediagnosticeerd, maar alle asymptomatische of niet-gediagnosticeerde gevallen misten”, zegt Manolis Kogevinas, ISGlobal-onderzoeker en hoofdauteur van het onderzoek.

Het onderzoeksteam besloot de technologie die is ontwikkeld door het team van Carlota Dobaño om een ​​reeks virusspecifieke antilichamen te meten in een cohort van volwassenen die in Catalonië wonen (het COVICAT-cohort), te combineren met informatie over de langdurige blootstelling van dergelijke personen aan luchtverontreinigende stoffen. (NO2, PM2.5, zwarte koolstof en ozon).

“Dit is de eerste studie die massale screening van SARS-CoV-2-specifieke antilichamen in een volwassen cohort uitvoert om het verband te onderzoeken tussen hun residentiële blootstelling aan luchtvervuiling vóór de pandemie, SARS-CoV-2-infectie en ziekte”, zegt Cathryn Tonne, cosenior auteur van de studie samen met Dobaño.

Hogere virale last en/of ernst van de symptomen.

De studie omvatte 9.605 deelnemers, waaronder 481 bevestigde gevallen (5%). Daarnaast werden bloedmonsters genomen van meer dan 4.000 deelnemers om de aanwezigheid en hoeveelheid IgM-, IgA- en IgG-antilichamen tegen vijf virale antigenen te bepalen. Hiervan had 18% virusspecifieke antistoffen, maar er werd geen verband gevonden tussen infectie en blootstelling aan luchtverontreinigende stoffen. Bij degenen die seropositief waren (dwz geïnfecteerd raakten), werd echter een verband gevonden tussen hogere blootstelling aan NO2 en PM2,5 en hogere IgG-niveaus die specifiek zijn voor de vijf virale antigenen (een indicatie van een hogere virale last en/of ernst van de symptomen). .

Voor de totale onderzoekspopulatie (de 9.605 deelnemers) werd een verband gevonden tussen hogere blootstelling aan NO2 en PM2,5 en ziekte (symptomen), met name voor ernstige gevallen die eindigden in het ziekenhuis of op de intensieve dienst. De associatie met PM2.5 was sterker voor mannen ouder dan 60 jaar en mensen die in sociaal-economisch achtergestelde gebieden wonen.

Sterkste bewijs wereldwijd.

“Onze studie levert wereldwijd het sterkste bewijs voor het verband tussen luchtvervuiling en COVID-19”, zegt Kogevinas. “Deze resultaten zijn in lijn met het verband tussen luchtvervuiling en ziekenhuisopname beschreven voor andere luchtwegaandoeningen zoals griep of longontsteking”. Luchtvervuiling kan ook bijdragen door de ontwikkeling van cardiovasculaire, respiratoire of andere chronische aandoeningen te bevorderen, die op hun beurt het risico op ernstige COVID-19 vergroten.

“De combinatie van individuele genetische risico’s die we eerder hebben geïdentificeerd bij COVICAT-individuen en deze nieuwe gegevens over de milieu-impact veroorzaakt door blootstelling aan luchtverontreiniging zullen bijdragen aan het begrijpen van het complexe samenspel en de mechanismen die ten grondslag liggen aan de ernst van COVID-19”, zegt Rafael de Cid, van de IGTP.

De auteurs concluderen dat de resultaten extra ondersteuning bieden voor de voordelen voor de volksgezondheid van het verminderen van luchtvervuilingsniveaus, en benadrukken de invloed van omgevingsfactoren op infectieziekten.

Vertaling: Andre Teirlinck