Pandemie-gerelateerd verdriet kan de band tussen moeders en baby’s belemmeren

De emotionele band tussen een moeder en haar pasgeboren baby kan de basis leggen voor de ontwikkeling van het kind en de resultaten van het gezin. Maar een slechte geestelijke gezondheid na de bevalling kan het voor een moeder moeilijk maken om deze band te vormen, ook wel moeder-kindbinding genoemd. Gezien de toename van depressie- en angstsymptomen als gevolg van de psychologische impact van de COVID-19-pandemie op vrouwen die onlangs zijn bevallen, hebben onderzoekers van Brigham en Women’s Hospital een onderzoek uitgevoerd naar de band tussen moeder en kind tijdens de pandemie.

Op basis van resultaten van een online onderzoek dat de PEACE-studie (Perinatal Experiences and COVID-19 Effects) wordt genoemd, ontdekten ze dat rouw als gevolg van verloren ervaringen tijdens de pandemie en symptomen van depressie geassocieerd waren met lagere niveaus van moeder-kindbinding . Angstsymptomen waren dat echter niet, en vrouwen die gezondheidsproblemen in verband met COVID-19 rapporteerden, rapporteerden daarentegen meer kans op een hogere mate van babybinding. De resultaten zijn gepubliceerd in Pediatric Research.

“Moeder worden is een complexe ervaring, en de periode na de bevalling is een tijd waarin vrouwen een verhoogd risico lopen op geestelijke gezondheidsproblemen”, zegt corresponderende auteur Cindy Liu, PhD, van de afdelingen Pediatric Newborn Medicine and Psychiatry aan de Brigham. “Emotionele ervaringen van moeders die verband houden met de pandemie kunnen een effect hebben op de nieuwe en vormende relaties die tussen moeders en baby’s tot stand komen.”

“De perinatale periode is een tijd van kwetsbaarheid voor zowel nieuwe moeders als hun baby’s”, zegt co-auteur Carmina Erdei, MD, van de afdeling Pediatric Newborn Medicine. “Het bindingsproces is bijzonder kwetsbaar wanneer moeders een postnatale depressie ervaren en kan gevolgen hebben voor de gezondheid en het welzijn van de moeder, evenals voor de neurologische ontwikkeling van het kind. Dit is een kans voor ons als professionals om in te grijpen met anticiperende begeleiding en verbeterde ondersteuning voor moeders die worstelen met depressie, om het kind en het gezin voor succes op de lange termijn te helpen.”

Om de verbanden tussen moeder-kindbindingservaringen en psychische symptomen, psychologische ervaringen en COVID-19-gerelateerde zorgen bij postpartumvrouwen te bestuderen, hebben de onderzoekers gebruik gemaakt van gegevens uit online enquêtes die zijn verzameld als onderdeel van de PEACE-studie, die in mei 2020 werd gelanceerd. Postpartumvrouwen die in de afgelopen zes maanden zijn bevallen, werden gerekruteerd om deel te nemen en gegevens werden verzameld tot en met augustus 2020. De respondenten werd gevraagd om de mate van moeder-kindbinding te beoordelen. Om pandemiegerelateerd verdriet vast te leggen, gebruikte het team taal over tekenen en symptomen van verdriet die vrouwen mogelijk hebben ervaren als gevolg van de pandemie (bijvoorbeeld “zich verbijsterd of versuft voelen”, “het gevoel dat het leven leeg is” en “bitter voelen” ).

Over het algemeen ontdekte het team dat depressieve symptomen, maar geen angstsymptomen, geassocieerd waren met lagere beoordelingen van moeder-kindbinding. Het team ontdekte ook dat hogere niveaus van zelfeffectiviteit – het vertrouwen van een moeder in haar opvoedings- en zorgvaardigheden – geassocieerd waren met hogere niveaus van moeder-kindbinding. Sociale steun – de waargenomen steun van een persoon van familie, vrienden of een significante ander – was niet geassocieerd met niveaus van moeder-kindbinding.

“Er ligt momenteel de nadruk op meer sociale steun en verbinding tijdens de COVID-19-pandemie”, zei Liu. “Maar ons werk suggereert dat we ook moeten overwegen om steun te kanaliseren naar moeders die een depressie ervaren, inclusief degenen die zich als gevolg van de pandemie bijzonder versuft of een gevoel van het surrealistische voelden. Voor moeders is onze boodschap: ‘Stel de effecten van de pandemie op uw welzijn en de manier waarop deze uw relaties met anderen, ook met uw baby, kan beïnvloeden, niet af.’

De auteurs merken op dat hun onderzoek op enquêtes is gebaseerd, onderhevig kan zijn aan de recall-bias van de deelnemers en geen oorzakelijk verband kan bewijzen. De studie bestond ook grotendeels uit vrouwen die blank zijn en een hoge sociaaleconomische status hebben, dus de bevindingen zijn mogelijk niet generaliseerbaar over demografie.

Het team is van plan om in de loop van de tijd een longitudinaal onderzoek van moeders en baby’s uit te voeren om de band tussen moeder en kind te blijven observeren en definiëren.

“Onze studie onderstreept het belang van het ondersteunen en screenen van postpartumdepressie tijdens follow-upbezoeken aan de moeder en bezoeken aan het welzijn van het kind,” zei Liu. “Het is ook belangrijk om de unieke COVID-19-gerelateerde zorgen die een gezin kan ervaren te beoordelen om de relaties binnen het gezin te bevorderen.”

https://www.brighamandwomens.org/

http://www.peacestudy2020.com/

https://www.drcrlab.com/