Borstvoeding kan cognitieve achteruitgang helpen voorkomen

Een nieuwe studie onder leiding van onderzoekers van UCLA Health heeft aangetoond dat vrouwen ouder dan 50 jaar die hun baby’s borstvoeding hadden gegeven, beter presteerden op cognitieve tests dan vrouwen die nog nooit borstvoeding hadden gegeven. De bevindingen, gepubliceerd in Evolution, Medicine and Public Health, suggereren dat borstvoeding een positief effect kan hebben op de cognitieve prestaties van postmenopauzale vrouwen en op lange termijn voordelen kan hebben voor de hersenen van de moeder.

“Hoewel veel studies hebben aangetoond dat borstvoeding de gezondheid en het welzijn van een kind op de lange termijn verbetert, is onze studie een van de weinige die gekeken heeft naar de langetermijneffecten op de gezondheid van vrouwen die hun baby’s borstvoeding hebben gegeven,” zei Molly Fox, PhD, hoofdauteur van de studie en een assistent-professor in de UCLA-afdeling Antropologie en de afdeling Psychiatrie en Biobehavioral Sciences. “Onze bevindingen, die superieure cognitieve prestaties laten zien bij vrouwen boven de 50 die borstvoeding hebben gehad, suggereren dat borstvoeding later in het leven ‘neuroprotectief’ kan zijn.”

Cognitieve gezondheid is van cruciaal belang voor het welzijn van ouder wordende volwassenen. Maar als de cognitie na de leeftijd van 50 jaar verslechtert, kan het een sterke voorspeller zijn van de ziekte van Alzheimer (AD), de belangrijkste vorm van dementie en oorzaak van invaliditeit bij ouderen – waarbij bijna tweederde van de Amerikanen vrouwen met de ziekte.

Veel studies tonen ook aan dat fasen van de reproductieve levensgeschiedenis van een vrouw, zoals menstruatie, zwangerschap, borstvoeding en menopauze, in verband kunnen worden gebracht met een hoger of lager risico op het ontwikkelen van verschillende gezondheidsproblemen zoals depressie of borstkanker, maar weinig studies hebben borstvoeding en de impact ervan op de langetermijncognitie van vrouwen. Van degenen die dat wel hebben, is er tegenstrijdig bewijs dat borstvoeding mogelijk verband houdt met betere cognitieve prestaties of het risico op Alzheimer bij postmenopauzale vrouwen.

“Wat we wel weten is dat er een positieve correlatie is tussen borstvoeding en een lager risico op andere ziekten zoals diabetes type 2 en hartaandoeningen, en dat deze aandoeningen sterk verband houden met een hoger risico op AD”, zegt Helen Lavretsky, MD, de senior auteur van de studie en een professor in de afdeling Psychiatrie en Biobehavioral Sciences van het Semel Institute for Neuroscience and Human Behaviour aan de UCLA.

“Omdat borstvoeding ook helpt bij het reguleren van stress, het bevorderen van de hechting van baby’s en het verlagen van het risico op postpartumdepressie, wat wijst op acute neurocognitieve voordelen voor de moeder, vermoedden we dat het ook geassocieerd zou kunnen zijn met superieure cognitieve prestaties op lange termijn voor de moeder ook,” voegde Dr. Fox toe.

Om erachter te komen, analyseerden de onderzoekers gegevens die waren verzameld van vrouwen die deelnamen aan twee cross-sectionele, gerandomiseerde, gecontroleerde klinische onderzoeken van 12 weken bij UCLA Health: 1) De “Brain Connectivity and Response to Tai Chi in Geriatric Depression and Cognitive Decline”, omvatte depressieve deelnemers . 2) Het “Risico op de ziekte van Alzheimer bij risicovolle vrouwen verminderen door middel van yoga of geheugentraining met niet-depressieve deelnemers met enkele subjectieve geheugenklachten en een risico op hartaandoeningen.

Van de twee onderzoeken kozen 115 vrouwen ervoor om deel te nemen, waarvan 64 werden geïdentificeerd als depressief en 51 niet-depressief. Alle deelnemers voltooiden een uitgebreide reeks psychologische tests die het leren, vertraagde herinnering, executief functioneren en verwerkingssnelheid meten. Ze beantwoordden ook een vragenlijst over hun reproductieve levensgeschiedenis met vragen over de leeftijd waarop ze begonnen te menstrueren, het aantal volledige en onvolledige zwangerschappen, de duur van de borstvoeding voor elk kind en de leeftijd van de menopauze.

Belangrijk is dat geen van de deelnemers was gediagnosticeerd met dementie of andere psychiatrische diagnoses zoals bipolaire stoornis, alcohol- of drugsverslaving, neurologische aandoeningen of andere handicaps had die hun deelname of het nemen van psychoactieve medicijnen verhinderden. Er was ook geen significant verschil in leeftijd, ras, opleiding of andere cognitieve maatregelen tussen de depressieve en niet-depressieve deelnemers.

Uit de belangrijkste bevindingen van de analyse door de onderzoekers van de gegevens die waren verzameld uit vragenlijsten over de reproductieve geschiedenis van de vrouwen, bleek dat ongeveer 65% van de niet-depressieve vrouwen aangaf borstvoeding te hebben gegeven, vergeleken met 44% van de depressieve vrouwen. Alle niet-depressieve deelnemers rapporteerden ten minste één voltooide zwangerschap vergeleken met 57,8% van de depressieve deelnemers.

Resultaten van de cognitieve tests toonden ook aan dat degenen die borstvoeding hadden gegeven, ongeacht of ze depressief waren of niet, beter presteerden in alle vier de cognitieve tests die meten voor leren, vertraagde herinnering, uitvoerend functioneren en verwerking in vergelijking met vrouwen die geen borstvoeding hadden gegeven.

https://www.uclahealth.org/

http://dx.doi.org/10.1093/emph/eoab027/6380138