Angst heeft invloed op vermogen om veranderingen in ademhaling waar te nemen

Mensen met een hogere mate van angst hebben een veranderde perceptie van hun ademhaling, wat kan leiden tot nog meer angst, heeft een onderzoeker van de Universiteit van Otago ontdekt.

Voor de paper, gepubliceerd in Neuron, keken de onderzoekers hoe de symptomen van angst die in ons lichaam terechtkomen – zoals een bonzend hart, zweterige handpalmen, snelle ademhaling – kunnen terugkoppelen en mogelijk een negatieve spiraal van emoties kunnen veroorzaken, waardoor zelfs meer angst.

De studie, uitgevoerd door Dr. Harrison aan de Universiteit van Zürich, omvatte dertig gezonde mensen met een lage angst en dertig mensen met een matige mate van angst. Deelnemers vulden een vragenlijst en twee ademhalingstaken in, waarvan één tijdens een hersenbeeldvormingssessie om veranderingen in bloedoxygenatie en -stroom te beoordelen.

“We ontdekten dat mensen met een hogere mate van angst een veranderde perceptie van hun ademhaling hebben in vergelijking met mensen met minder angst – ze zijn eigenlijk minder gevoelig voor veranderingen in hun ademhaling, ze hebben minder ‘inzicht’ in hoe goed ze hun lichaam kunnen waarnemen. , en ze hebben de hersenactiviteit veranderd wanneer ze voorspellen wat er in de toekomst met hun ademhaling zal gebeuren”, zegt dr. Harrison.

“We denken misschien dat we erg ‘in harmonie’ zijn met ons lichaam, maar wat we hebben gezien, is dat angst ons vermogen om veranderingen in onze ademhaling op te merken zelfs kan verminderen. Dit is erg belangrijk, want als we ons niet realiseren wanneer we sneller of harder ademen omdat we ons zorgen maken, kunnen we gemakkelijker andere symptomen krijgen, zoals een licht gevoel in het hoofd – als we ons niet realiseren wat er in ons lichaam gebeurt, dan kunnen we ons door deze symptomen nog slechter gaan voelen en ons nog meer zorgen maken.”

Hoewel de studie geen antwoorden geeft over hoe angst effectief kan worden behandeld, is het een startpunt om te begrijpen hoe hogere niveaus van angst de lichaamsperceptie kunnen beïnvloeden.

“Zelfs deze kennis kan helpen om een ​​paar dingen duidelijker te maken; als we angstig zijn, zijn we waarschijnlijk aan het ‘afstemmen’ van lichamelijke symptomen, ook al weten we het misschien niet.

“Deze resultaten zijn nog maar het begin van ons begrip over hoe de communicatie tussen de hersenen en het lichaam kan beginnen te breken met angst. We hopen deze informatie te gebruiken om behandelingen te helpen verbeteren door mensen de tools te geven om hun lichaam beter waar te nemen en de negatieve cyclus van angst te doorbreken die leidt tot symptomen die tot meer angst leiden.

De volgende stap – die nu wordt uitgevoerd aan de Universiteit van Otago – is om te onderzoeken of behandelingen zoals lichaamsbeweging of anti-angst medicijnen mensen kunnen helpen hun ademhaling nauwkeuriger waar te nemen, en of dit bijdraagt ​​aan vermindering van angst.

“We weten dat veel soorten geneeskunde, met name de oosterse geneeskunde, de ademhaling al eeuwenlang gebruiken als een hulpmiddel om de geestelijke gezondheid te verbeteren. We weten ook dat dingen als yoga, meditatie en lichaamsbeweging kunnen helpen om ons te kalmeren en onze zorgen te verminderen, maar we weten nog niet waarom of hoe deze oefeningen werken.

“We zouden graag willen zien of de vermindering van angst op zijn minst gedeeltelijk wordt gemedieerd door verbeteringen in lichaamspercepties, of ‘afstemming’ op ons lichaam, en of we kunnen helpen deze voordelen voor de geestelijke gezondheid te verbeteren – zowel door hun mechanismen te begrijpen als door het creëren van nieuwe behandelstrategieën die voortbouwen op deze principes.”

https://www.otago.ac.nz/

https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.03.24.436881v1

https://www.auckland.ac.nz/en/research/about-our-research/rutherford-discovery-fellows.html