Ernstige infecties tijdens de zwangerschap veroorzaken complicaties rond bevalling

UCSF-onderzoekers bevelen verhoogde prenatale bewaking aan voor patiënten met sepsis en andere ernstige infecties

Personen die tijdens de zwangerschap in het ziekenhuis worden opgenomen vanwege sepsis, hebben een grotere kans op complicaties rond de bevalling, volgens een onderzoek onder leiding van onderzoekers van UC San Francisco. Uit de studie bleek dat zwangerschappen gecompliceerd door sepsis geassocieerd waren met een verhoogd risico op een keizersnede, postpartumbloeding en vroeggeboorte, wat het risico op een ernstige infectie tijdens de zwangerschap benadrukt.

“Als zwangere vrouwen werden opgenomen voor een ernstige infectie, zelfs nadat ze waren ontslagen en hersteld van die infectie, was er een verhoogd risico op complicaties gerelateerd aan zwangerschap die geassocieerd zijn met placenta-disfunctie van de kern,” zei Stephanie Gaw, MD, PhD, assistent-professor verloskunde, gynaecologie en reproductieve wetenschappen aan UCSF, en senior auteur van het artikel, dat op 3 september 2021 verschijnt in JAMA Network Open.

Sepsis is een levensbedreigende aandoening die wordt veroorzaakt door een ongewoon ernstige reactie op een infectie, die leidt tot wijdverbreide ontsteking in het lichaam en mogelijk tot orgaanfalen en overlijden. Maternale sepsis is de tweede belangrijkste oorzaak van moedersterfte in de Verenigde Staten, volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

De timing van infectie heeft ook invloed op de resultaten voor moeder en baby. Uit de cohortstudie bleek dat patiënten met sepsis vóór de bevalling twee keer zoveel kans hadden op placenta-disfunctie in vergelijking met zwangere patiënten zonder sepsis.

Tijdens het onderzoek was de gemiddelde zwangerschapsduur op het moment van infectie 24,6 weken. Vroege infectie, bij een zwangerschapsduur van minder dan 24 weken, was geassocieerd met het grootste risico op placenta-disfunctie, maternale hypertensieve stoornis en pasgeborenen die klein waren voor de zwangerschapsduur.

Link