Veroudering hersenen terugdraaien door microben in de darmen

Onderzoek van APC Microbiome Ireland (APC) aan University College Cork (UCC), vandaag gepubliceerd in het toonaangevende internationale wetenschappelijke tijdschrift Nature Aging, introduceert een nieuwe benadering om aspecten van verouderingsgerelateerde achteruitgang in de hersenen en cognitieve functie om te keren via de microben in de darm.

Naarmate onze bevolking ouder wordt, is een van de belangrijkste wereldwijde uitdagingen het ontwikkelen van strategieën om een ​​gezonde hersenfunctie te behouden. Dit baanbrekende onderzoek opent mogelijk nieuwe therapeutische wegen in de vorm van op microben gebaseerde interventies om hersenveroudering en bijbehorende cognitieve problemen te vertragen. Het werk werd uitgevoerd door onderzoekers in het Brain-Gut-Microbiota-lab in APC onder leiding van Prof John F. Cryan, Vice President for Research & Innovation, University College Cork, evenals een Principal Investigator bij APC Microbiome Ireland, een SFI Research Centre, gevestigd in University College Cork en Teagasc Moorepark.

Er is een groeiende waardering voor het belang van de microben in de darm voor alle aspecten van fysiologie en geneeskunde. In deze laatste muisstudie laten de auteurs zien dat door microben van jonge naar oude dieren te transplanteren, ze aspecten van de hersen- en immuunfunctie kunnen verjongen. Prof John F. Cryan, zegt: “Eerder onderzoek gepubliceerd door de APC en andere internationale groepen heeft aangetoond dat het darmmicrobioom een ​​sleutelrol speelt bij veroudering en het verouderingsproces. Dit nieuwe onderzoek is een potentiële game changer, omdat we hebben vastgesteld dat het microbioom kan worden gebruikt om leeftijdsgebonden hersenverslechtering om te keren. We zien ook bewijs van verbeterd leervermogen en cognitieve functie”.

Hoewel erg spannend, waarschuwt Cryan dat “het nog te vroeg is en dat er nog veel meer werk nodig is om te zien hoe deze bevindingen in mensen kunnen worden vertaald”.