Ketodieet veilig bij mensen met hersenkanker

Een aangepast ketogeen dieet kan het onderzoeken waard zijn voor mensen met hersentumoren, volgens een nieuwe studie gepubliceerd in het online nummer van Neurology® van 7 juli 2021, het medische tijdschrift van de American Academy of Neurology. Het dieet is hoog in vet en laag in koolhydraten.

Uit de kleine studie bleek dat het dieet veilig en haalbaar was voor mensen met hersentumoren die astrocytomen worden genoemd. Alle mensen hadden een bestralingsbehandeling en chemotherapie ondergaan. Het dieet leidde tot veranderingen in de stofwisseling in het lichaam en de hersenen. De studie was niet bedoeld om te bepalen of het dieet de tumorgroei zou kunnen vertragen of de overleving zou verbeteren.

“Er zijn niet veel effectieve behandelingen voor dit soort hersentumoren en de overlevingspercentages zijn laag, dus nieuwe ontwikkelingen zijn zeer welkom”, zegt studieauteur Roy E. Strowd, MD, MS, MEd van Wake Forest School of Medicine in Winston-Salem, NC, en een fellow van de American Academy of Neurology. “Deze kankercellen zijn afhankelijk van glucose, of suiker, om te delen en te groeien. Omdat het ketogene dieet weinig suiker bevat, verandert het lichaam wat het voor energie gebruikt – in plaats van koolhydraten gebruikt het zogenaamde ketonen. Normale hersencellen kunnen overleven op ketonen, maar de theorie is dat kankercellen ketonen niet kunnen gebruiken voor energie.”

De studie omvatte 25 mensen met astrocytomen. Ze volgden acht weken lang een soort ketogeen dieet, het aangepaste Atkins-dieet met intermitterend vasten. Het dieet omvat voedingsmiddelen zoals spek, eieren, slagroom, boter, groene bladgroenten en vis. De deelnemers ontmoetten een diëtist aan het begin van het onderzoek en daarna om de twee weken. Vijf dagen per week volgden ze het aangepaste Atkins-dieet, dat koolhydraatbeperking combineerde met grote hoeveelheden vetten. Twee dagen per week vastten ze en aten ze tot 20% van hun aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calorieën.

Het belangrijkste doel van de studie was om te zien of mensen het dieet konden volgen zonder ernstige bijwerkingen. Een totaal van 21 mensen voltooiden het onderzoek en 48% volgde het dieet volledig, volgens hun voedselrecords. Maar uit urinetesten bleek dat 80% van de mensen het niveau bereikte waarop hun lichaam voornamelijk vetten en eiwitten als brandstof gebruikte, in plaats van koolhydraten.

Het dieet werd goed verdragen. Twee mensen hadden ernstige bijwerkingen tijdens het onderzoek – één was niet gerelateerd aan het dieet en één was mogelijk gerelateerd.

Tegen het einde van het onderzoek werden veranderingen in het metabolisme in het lichaam en de hersenen gezien. Hemoglobine A1c-spiegels, insulinespiegels en vetmassa namen allemaal af. De vetvrije massa nam toe. Gespecialiseerde hersenscans die veranderingen in hersenmetabolieten detecteren, toonden een toename van de concentraties van ketonen en metabole veranderingen in de tumor.

“Natuurlijk zijn er meer studies nodig om te bepalen of dit dieet de groei van hersentumoren kan voorkomen en mensen kan helpen langer te leven, maar deze resultaten tonen aan dat het dieet veilig kan zijn voor mensen met hersentumoren en met succes veranderingen in het metabolisme van het lichaam kan veroorzaken. en de hersenen, ‘zei Strowd.

Een beperking van het onderzoek is dat leden van het onderzoeksteam veel contact hebben met deelnemers, wat mogelijk niet haalbaar is in een groter onderzoek of in routinematige klinische zorg.

De studie werd ondersteund door de filantropie van Dr. John en Elaine Freeman, Dr. Jon Weingart, de families Martz, Redwood en Dalos, het National Center for Advancing Translational Sciences, National Institutes of Health en National Cancer Institutes.