Hartgezondheid van vrouwen hangt sterk samen met de zwangerschapsuitkomsten

Een studie van meer dan 18 miljoen zwangerschappen heeft een sterke en graduele relatie aangetoond tussen de gezondheid van het hart van vrouwen en zwangerschapsuitkomsten. Het onderzoek is vandaag gepubliceerd in het European Journal of Preventive Cardiology, een tijdschrift van de European Society of Cardiology (ESC). (1)

De onderzoekers onderzochten de aanwezigheid van vier risicofactoren voor hart- en vaatziekten bij vrouwen voorafgaand aan de zwangerschap: ongezond lichaamsgewicht, roken, hoge bloeddruk en diabetes. De kans op belangrijke zwangerschapscomplicaties – opname op de intensive care (IC) van de moeder, vroeggeboorte, laag geboortegewicht en foetale sterfte – nam stapsgewijs toe met het aantal cardiovasculaire risicofactoren vóór de zwangerschap.

“Individuele cardiovasculaire risicofactoren, zoals obesitas en hypertensie, die vóór de zwangerschap aanwezig waren, zijn in verband gebracht met slechte resultaten voor zowel moeder als baby”, zei studieauteur Dr. Sadiya Khan, Northwestern University Feinberg School of Medicine, Chicago, VS. “Onze studie laat nu een dosisafhankelijke relatie zien tussen het aantal risicofactoren en verschillende complicaties. Deze gegevens onderstrepen dat het verbeteren van de algehele gezondheid van het hart vóór de zwangerschap een prioriteit moet zijn.”

De studie was een transversale analyse van maternale en foetale gegevens van het Amerikaanse National Center for Health Statistics (NCHS), dat informatie verzamelt over alle levendgeborenen en foetale sterfte na 20 weken zwangerschap. Gegevens op individueel niveau werden samengevoegd van geboorten tot vrouwen in de leeftijd van 15 tot 44 jaar van 2014 tot 2018.

Er is informatie verzameld over de aan- of afwezigheid van vier cardiovasculaire risicofactoren vóór de zwangerschap: body mass index (BMI; onder 18,5 kg/m2 of boven 24,9 kg/m2), roken, hypertensie en diabetes. Vrouwen werden gecategoriseerd met 0, 1, 2, 3 of 4 risicofactoren. De onderzoekers schatten de relatieve risico’s van maternale IC-opname, vroeggeboorte (vóór 37 weken), laag geboortegewicht (minder dan 2500 g) en foetale sterfte geassocieerd met risicofactoren (1, 2, 3 of 4) in vergelijking met geen risicofactoren ( 0). Alle analyses werden gecorrigeerd voor de leeftijd van de moeder bij de bevalling, ras/etniciteit, opleiding, ontvangst van prenatale zorg, pariteit en geboortepluriformiteit.

In totaal werden 18.646.512 zwangerschappen in de analyse opgenomen. De gemiddelde leeftijd van de moeder was 28,6 jaar. Meer dan 60% van de vrouwen had een of meer cardiovasculaire risicofactoren vóór de zwangerschap, waarbij 52,5%, 7,3%, 0,3% en 0,02% respectievelijk 1, 2, 3 en 4 risicofactoren hadden.

Vergeleken met vrouwen zonder pre-zwangerschapsrisicofactoren hadden degenen met alle vier de risicofactoren (3.242 vrouwen) een ongeveer 5,8 keer hoger risico op IC-opname, 3,9 keer hoger risico op vroeggeboorte, 2,8 keer hoger risico op laag geboortegewicht , en een 8,7-voudig hoger risico op foetale sterfte.

Er waren graduele associaties tussen een toenemend aantal pre-zwangerschapsrisicofactoren en een grotere kans op nadelige uitkomsten. In vergelijking met vrouwen zonder risicofactoren was de risicoratio voor maternale IC-opname bijvoorbeeld 1,12 voor één risicofactor, 1,86 voor twee risicofactoren, 4,24 voor drie risicofactoren en 5,79 voor vier risicofactoren.

De analyse werd herhaald bij vrouwen die hun eerste baby kregen (vrouwen met eerdere zwangerschappen werden uitgesloten) – met consistente resultaten. “We hebben deze analyse uitgevoerd omdat vrouwen met een gecompliceerde eerste zwangerschap meer kans hebben op complicaties bij volgende zwangerschappen,” zei Dr. Khan. “Bovendien kan zwangerschapsgewichtstoename leiden tot een hogere BMI bij de volgende zwangerschap. We zagen zeer vergelijkbare resultaten die de bevindingen in het volledige cohort versterken.”

Ze vervolgde: “Het niveau van obesitas vóór de zwangerschap en hoge bloeddruk stijgt en er zijn aanwijzingen dat vrouwen op jongere leeftijd cardiovasculaire risicofactoren krijgen dan voorheen. Bovendien komen zwangerschappen op latere leeftijd voor, waardoor risicofactoren meer tijd krijgen om zich op te stapelen. Alles bij elkaar heeft dit geleid tot een perfecte storm van meer risicofactoren, eerder ontstaan ​​en latere zwangerschappen.”

Dr. Khan concludeerde: “De bevindingen pleiten voor een uitgebreidere cardiovasculaire beoordeling vóór de zwangerschap in plaats van zich te concentreren op individuele risicofactoren, zoals BMI of bloeddruk, afzonderlijk. In werkelijkheid zijn niet alle zwangerschappen gepland, maar idealiter evalueren we vrouwen ruim voordat ze zwanger worden, zodat er tijd is om hun gezondheid te optimaliseren. We moeten ook onze focus verleggen naar het prioriteren en promoten van de gezondheid van vrouwen als samenleving – dus in plaats van alleen hypertensie te identificeren, voorkomen we dat de bloeddruk stijgt.”

(1) Wang MC, Freaney PM, Perak AM, et al. Association of pre-pregnancy cardiovascular risk factor burden with adverse maternal and offspring outcomes. Eur J Prev Cardiol. 2021. doi:10.1093/eurjpc/zwab121.
Link will go live on publication:
https://academic.oup.com/eurjpc/article-lookup/doi/10.1093/eurjpc/zwab121