2,5 gram pure cacao blijkt de gezichtsscherpte bij daglicht te verbeteren

Het eten van 2,5 gram puur natuurlijk cacaopoeder verbetert de gezichtsscherpte bij gezonde jonge volwassenen en bij daglicht, blijkt uit onderzoek van de Universidad Complutense de Madrid (UCM) en het ICTAN (Institute of Food and Nutrition Science and Technology) van de CSIC . De studie, gepubliceerd in het Journal of Functional Foods, analyseert de effecten van twee voedingspolyfenolen: cacaoflavanolen en anthocyanines van rode bessen.

“Hoewel dit de basishypothese was, zagen we geen enkel effect op de aanpassing aan het donker of op de gezichtsscherpte gemeten bij weinig licht (mesopisch zicht), noch met cacao, noch met bessen”, zegt María Cinta Puell Marín, onderzoeker bij de Afdeling Optometrie en Visie en directeur van de Applied Vision Group van het UCM.

De onderzoekers schreven de positieve effecten op de fotopische gezichtsscherpte toe aan verbeterde aandacht of verwerking van visuele informatie dankzij de flavanolen en theobromine, een groep alkaloïden die het centrale zenuwstelsel stimuleert en die in cacao wordt aangetroffen, vergelijkbaar met cafeïne in koffie.

Om het onderzoek uit te voeren, dronken de vrijwilligers een glas melk met cacao, bessen of gewoon melk tijdens drie afzonderlijke bezoeken om een ​​tussenliggende wash-outperiode te bieden (tijd om de sporen van elk voedingsmiddel te verwijderen). De niveaus van polyfenolen in hun urine werden na drie uur gemeten.

Om de gezichtsscherpte te meten, werden letterkaarten op vier meter van de individuen geplaatst in verschillende lichtomstandigheden, één hoog (fotopisch) en één laag (mesopisch). Aanpassing aan de duisternis maakte gebruik van een psychofysische methode die de dynamiek van het gevoeligheidsherstel meet na het bleken van de retinale fotopigmenten.

Voorafgaand aan deze tests werd een reeks vragenlijsten en oogonderzoeken uitgevoerd om de afwezigheid van voedingsfactoren of eerdere pathologieën aan te tonen die aanleiding zouden kunnen geven tot fouten in de analyse van de resultaten en de getrokken conclusies.

“We moeten bepaalde verdere studies uitvoeren als proof of concept om te bevestigen dat het effect echt is en dat de resultaten kunnen worden toegepast op het ontwerp van producten die kunnen helpen om de gezichtsscherpte en aandacht in bepaalde populaties te verbeteren”, voegt Sonia de Pascual- toe. Teresa van het ICTAN-CSIC.