Bacteriën koloniseren de darmen tijdens en na de geboorte

Het is bekend dat de darmbacteriën van elke persoon essentieel zijn voor de spijsvertering en de algehele gezondheid, maar wanneer wordt dat microbioom gevormd?

Nieuw onderzoek onder leiding van wetenschappers van McMaster University en Charité – Universitätsmedizin Berlin in Duitsland heeft uitgewezen dat het gebeurt tijdens en na de geboorte, en niet daarvoor.

McMaster onderzoekers Deborah Sloboda en Katherine Kennedy onderzochten prenatale ontlasting (meconium) -monsters die waren verzameld van 20 baby’s tijdens de bevalling met een keizersnede.

“De belangrijkste afweging uit onze studie is dat we niet voor de geboorte gekoloniseerd worden. Onze relatie met onze darmbacteriën ontstaat eerder na de geboorte en tijdens de kindertijd”, zegt Kennedy, hoofdauteur van de studie en promovendus, wiens bevindingen zijn gepubliceerd in Nature Microbiology.

Recente onderzoeken hebben tot controverse geleid door te beweren dat we voor de geboorte door darmbacteriën zijn gekoloniseerd. Maar, zei Kennedy, studies zoals deze zijn bekritiseerd vanwege de manieren waarop ze op besmetting controleren.

“Door bij gezonde zwangere vrouwen alleen bevallingen in stuitligging op te nemen, konden we de overdracht van bacteriën die van nature tijdens een vaginale bevalling optreden, voorkomen”, zegt Thorsten Braun, senior co-auteur en hoofdverloskundig consulent en adjunct-directeur van de afdeling ‘Experimental Verloskunde ‘bij Charité – Universitätsmedizin Berlin.

Kennedy zei dat recente gegevens suggereren dat de relatie van een persoon met zijn eigen darmbacteriën het belangrijkst is in het vroege leven, tijdens kritieke stadia van immunologische en fysiologische ontwikkeling.

Sloboda, senior co-auteur, is het daarmee eens.

“Het feit dat kolonisatie van de ingewanden van zuigelingen plaatsvindt tijdens en na de geboorte, betekent dat het niet alleen kwetsbaar is voor vroege omgevingsinvloeden, maar ook een kans biedt op mogelijke interventie”, aldus Sloboda, hoogleraar biochemie en biomedische wetenschappen bij McMaster. en de Canada Research Chair in perinatale programmering.

“Hoewel veel van de exacte mechanismen rond darmbacteriën en hun rol in onze vroege ontwikkeling onduidelijk zijn, is het ontdekken van wanneer en hoe we gekoloniseerd worden een belangrijke eerste stap.”

Vertaling Andre Teirlinck