Eénderde van tieners die e-sigaretten gebruiken hebben nog nooit tabak gerookt

Samenvatting onderzoek gepubliceerd in BMJ Open

Resultaten van een nieuw onderzoek tonen aan dat bijna 1 op de 3 tieners die e-sigaretten gebruiken tegen hun 19e nog nooit tabaksigaretten hebben gerookt.

Als relatief nieuw product is de langetermijn veiligheid van e-sigaretten nog niet bekend. Er bestaat bezorgdheid dat jongeren de apparaatjes als een nieuwe gewoonte kunnen gaan gebruiken, in plaats van een hulp om te stoppen met roken.

Voor deze studie werd gekeken naar de factoren die zouden kunnen voorspellen of een tiener begint met e-sigaretten of niet.

Waar keken de onderzoekers naar?

Voor het onderzoek werd een groep van 2.185 Zweedse kinderen gevolgd. De groep had meegedaan aan gezondheidsevaluaties met 7-8 jaar, 14-15 jaar en op 19 jarige leeftijd. Ze kregen vragen over:

  • Luchtwegproblemen
  • Leefomstandigheden
  • Mate van activiteit
  • Eetgewoonten
  • Of hun ouders rookten
  • Beroep van hun ouders

Wat laten de resultaten zien?

Het bleek dat met 19 jaar meer dan 1 op de 5 e-sigaretten had geprobeerd, en 1 op de 25 waren huidige gebruikers.

In de studie werd gewezen op verschillende factoren die geassocieerd werden met e-sigarettengebruik, waaronder het tabaksgebruik van hun ouders, weinig lichamelijke activiteit en een ongezond eetpatroon. Bijna 1 op de 3 tieners die e-sigaretten probeerden op hun 19e waren nooit tabaksgebruikers. Bijna 2 van de 3 tieners die dagelijks tabak rookten op hun 14e-15e, had op hun 19e e-sigaretten geprobeerd.

Waarom is dit belangrijk?

Uit de studie bleek dat het gebruik van e-sigaretten onafhankelijk kan zijn van tabaksgebruik en niet als hulp bij het stoppen met roken.

E-sigaretten worden meestal aangeschaft als consumentenproduct en vallen daardoor niet onder dezelfde regelgeving als andere soorten middelen om te stoppen met roken. Onder gezondheidsdeskundigen bestaat zorg over de veiligheid van de apparaatjes en of het gebruik ervan ertoe kan leiden dat vapen bij jongeren naar een nieuwe gewoonte wordt, ipv een middel om hen te helpen bij het stoppen met roken. Andere studies hebben ook aangetoond dat het gebruik van e-sigaretten kan leiden tot tabaksgebruik.

In een paar landen wordt overwogen om e-sigaretten aan te bieden als onderdeel van een behandelplan om te stoppen met roken, op een vergelijkbare manier als de traditionele stop-methodes. In meer dan 40 landen is de verkoop van e-sigaretten verboden. De uitkomst van dit onderzoek is een bruikbare toevoeging bij de besluitvorming.

Lees het originele onderzoeksverslag

Title: Predictors of electronic cigarette use among Swedish teenagers: a population-based cohort study

https://bmjopen.bmj.com/content/10/12/e040683

Read our factsheet to learn more about e-cigarettes: https://www.europeanlung.org/assets/files/factsheets/Harm%20reduction/Factsheet-March-2020-print%20ready.pdf

Ellen Lam