Sesaminol – een verrassend medicijn voor de ziekte van Parkinson

Osaka City University toont aan dat sesaminol, gezuiverd van industrieel sesamzaad bijproduct, kan helpen om de ziekte van Parkinson te voorkomen.

Sesamzaadolie, door velen gebruikt vanwege zijn nootachtig aroma en hoog verbrandingspunt, wordt gemaakt door het extraheren van de vette oliën van sesamzaden, waarbij de lege hulzen worden weggegooid. Bij wijze van het letterlijk concreet maken van het oude gezegde  ‘one man’s trash is another man’s treasure’ (wat voor de een afval is, is voor de ander een schat), ontdekten onderzoekers dat een chemische stof, genaamd sesaminol, in dit geval overvloedig aanwezig als afval, beschermende effecten heeft tegen de ziekte van Parkinson.

“Momenteel is er geen preventief medicijn voor de ziekte van Parkinson”, stelt OCU universitair hoofddocent Akiko Kojima-Yuasa, “we hebben alleen behandelingen voor het ermee omgaan”. Universitair hoofddocent Kojima-Yuasa leidde haar onderzoekersgroep door een serie van experimenten met als doel de effecten te begrijpen van sesaminol bij in vitro en in vivo modellen van de ziekte van Parkinson.

De ziekte van Parkinson wordt veroorzaakt wanneer bepaalde neuronen in de hersenen, betrokken bij de beweging, kapot gaan of sterven, gedeeltelijk als gevolg van een situatie die men oxidatieve stress noemt—neuronen in de hersenen komen onder een grote druk te staan als gevolg van een disbalans tussen antioxidanten en reactieve zuurstofcomponenten (reactive oxygen species/ROS). Het team ontdekte bij op cellen gebaseerde in vitro experimenten dat sesaminol beschermde tegen schade aan de neuronen door de verplaatsing van Nrf2 te promoten, een eiwit betrokken bij de respons op oxidatieve stress, en door het verminderen van de productie van intracellulaire ROS.

In vivo experimenten brachten het team van universitair hoofddocent Kojima-Yuasa dezelfde veelbelovende resultaten. De verslechtering qua beweging als gevolg van de ziekte van Parkinson is het resultaat van beschadigde neuronen die minder dopamine produceren dan van nature nodig is. Het team toonde aan dat muizen met de ziekte van Parkinson dit gebrek aan dopamine laten zien. Echter, zodra de muizen 36 dagen lang een dieet kregen dat sesaminol bevatte, zag het team een toename in de dopamine niveaus. Hiernaast liet een test qua motorische prestatie zien dat de muizen  een significant verhoogde motorische prestatie lieten zien en een betere intestinale motoriek.

Nu het eerste medicijn ooit voor de ziekte van Parkinson mogelijk het van nature voorkomend ingrediënt sesaminol is, en dit ingrediënt zit in het van nature voorkomend afval van de sesamzaad industrie, zijn universitair hoofddocent Kojima-Yuasa en haar team klaar om hun werk te verplaatsen naar de fase van klinisch onderzoek, en de consumptie/productie keten te koppelen op een manier die, zoals Kojima-Yasa het zegt, “ziektes voorkomt met natuurlijke voedingsmiddelen, en zo de  gezondheid in de maatschappij enorm promoot”.

Vertaling: Arnoud