Bij vrouwen wordt de diagnose hartaanval vaker gemist dan bij mannen

Pijn op de borst wordt bij vrouwen vaker verkeerd gediagnosticeerd dan bij mannen, blijkt uit onderzoek dat vandaag wordt gepresenteerd op ESC Acute CardioVascular Care 2021, een online wetenschappelijk congres van de European Society of Cardiology (ESC) . De studie vond ook dat vrouwen met pijn op de borst meer dan mannen meer dan 12 uur moesten wachten voordat ze medische hulp zochten.

“Onze bevindingen suggereren een genderkloof bij de eerste evaluatie van pijn op de borst, waarbij de kans op een hartaanval bij vrouwen wordt onderschat”, zei studie auteur dr. Gemma Martinez-Nadal van de Hospital Clinic van Barcelona, ​​Spanje. “Het lage vermoeden van een hartaanval komt zowel bij vrouwen zelf als bij artsen voor, wat leidt tot een hoger risico op late diagnose en verkeerde diagnose.”

Deze studie onderzocht de verschillen tussen mannen en vrouwen in de presentatie, diagnose en behandeling van patiënten die met pijn op de borst werden opgenomen op de afdeling pijn op de borst van een afdeling spoedeisende hulp tussen 2008 en 2019. Er werd informatie verzameld over risicofactoren voor een hartaanval, waaronder hoge bloeddruk en obesitas. De onderzoekers legden de initiële diagnose van de arts vast na de eerste evaluatie van elke patiënt, die is gebaseerd op klinische geschiedenis, lichamelijk onderzoek en een elektrocardiogram (ECG) en plaatsvindt vóór andere onderzoeken, zoals bloedonderzoeken.

“We hadden de eerste indruk van de dokter of de pijn op de borst een coronaire oorzaak had of een andere oorzaak, zoals angst of een klachten aan het bewegingsapparaat”, legt Dr. Martinez-Nadal uit.

In totaal werden 41.828 patiënten met pijn op de borst geïncludeerd, van wie 42% vrouw. De mediane leeftijd was 65 jaar bij vrouwen en 59 jaar bij mannen. Vrouwen kwamen significant vaker laat in het ziekenhuis (gedefinieerd als 12 uur of langer wachten na het begin van de symptomen): dit kwam voor bij 41% van de vrouwen vergeleken met 37% van de mannen.

“Dit is zorgwekkend omdat pijn op de borst het belangrijkste symptoom is van een verminderde bloedtoevoer naar het hart (ischemie) omdat een slagader vernauwd is”, zei Dr. Martinez-Nadal. “Het kan leiden tot een hartinfarct dat snel moet worden behandeld.”

In de eerste diagnose van de arts werd acuut coronair syndroom eerder beschouwd als de oorzaak van pijn op de borst bij mannen dan bij vrouwen. Specifiek gaf het ECG bij 93% van de patiënten geen definitieve diagnose. Bij die patiënten constateerde de arts in 42% van de gevallen een waarschijnlijk acuut coronair syndroom (ACS) – bij analyse naar geslacht werd waarschijnlijke ACS opgemerkt bij 39% van de vrouwen en 44,5% van de mannen (p <0,001). Het significant lagere vermoeden van ACS bij vrouwen werd gehandhaafd, ongeacht het aantal risicofactoren of de aanwezigheid van typische pijn op de borst.

Dr. Martinez-Nadal zei: “Volgens de eerste indruk van de dokter hadden vrouwen meer kans dan mannen om verdacht te worden van een niet-ischemisch probleem. Risicofactoren zoals hypertensie en roken zouden een groter vermoeden van mogelijke ischemie moeten wekken bij patiënten met pijn op de borst. Maar we stelden vast dat vrouwen met risicofactoren nog steeds minder kans hadden om geclassificeerd te worden als ‘waarschijnlijke ischemie’ dan mannen. ”

Bij vrouwen kreeg 5% van de ACS aanvankelijk een verkeerde diagnose, terwijl bij mannen 3% van de ACS aanvankelijk een verkeerde diagnose kreeg (p <0,001). Na multivariate analyse was het vrouwelijk geslacht een onafhankelijke risicofactor voor een eerste indruk van niet-ACS.

Dr. Martinez-Nadal zei: “Een hartaanval wordt van oudsher beschouwd als een mannelijke ziekte, en is ondergewaardeerd, ondergediagnosticeerd en onderbehandeld bij vrouwen, die de symptomen kunnen toeschrijven aan stress of angst. Zowel vrouwen als mannen met pijn op de borst moeten dringend medische hulp zoeken. “