Verbanden tussen vervuiling en kanker bij wilde dieren

De recente recensie, gepubliceerd in Environment International en geleid door de Universiteit van Tartu, vat het effect samen van waterverontreiniging op de prevalentie van kanker bij wilde dieren met behulp van meer dan 300 beoordeelde onderzoeken. Auteurs werpen licht op weinig bestudeerde maar belangrijke velden in kankeronderzoek bij wilde dieren – vatten de belangrijkste effecten samen en wijzen op toekomstige onderzoekswegen om de puzzel te doorbreken waarom kanker zich ontwikkelt in vervuilde omgevingen.

„Wat meteen duidelijk was, was de voorkeur voor vissen in het huidige onderzoek naar kanker in het wild levende dieren. Gezien deze vooringenomenheid is het echter vooral interessant dat 10% van de waterdieren bij wie kanker is vastgesteld, deze kanker heeft gehad die verband houdt met vervuiling; een cijfer waarvan we verwachten dat het in werkelijkheid een stuk hoger zal zijn ”, zegt Ciara Baines, hoofdauteur van de recensie.

Het nieuwe artikel combineert de beschikbare informatie uit de wetenschappelijke literatuur over het voorkomen van kanker bij aquatische en semi-aquatische soorten. De auteurs suggereren fysiologische mechanismen die vervuiling en kanker met elkaar in verband brengen, waaronder de belangrijkste metabole ontgiftingsroutes, oxidatieve schade-effecten, infecties en veranderingen in het microbioom. Daarnaast wordt bepaald: welke soorten waterdieren zijn kwetsbaarder voor door vervuiling veroorzaakte kanker, welke soorten vervuiling worden voornamelijk geassocieerd met kanker in aquatische ecosystemen en welke soorten kanker veroorzaakt vervuiling.

Alle aquatische ecosystemen zijn kwetsbaar voor vervuiling. Giftige stoffen zoals persistente organische verontreinigende stoffen, pesticiden en zware metalen, maar ook geneesmiddelen en microplastics, hebben een negatieve invloed op de gezondheid en het voortbestaan ​​van waterorganismen. Een van de door vervuiling veroorzaakte pathologieën die centraal moeten staan ​​in ecologisch en evolutionair onderzoek, is kanker, aangezien antropogene besmetting heeft geleid tot een snelle toename van oncogene stoffen in natuurlijke habitats.

Verontreinigende stoffen kunnen het immuunsysteem van de gastheer onderdrukken en zo de gevoeligheid van organismen voor kankerverwekkende pathogenen en / of de langdurige accumulatie van verontreinigende stoffen en weefselschade in organen vergroten. Dit kan op zijn beurt oncogene processen initiëren. Op basis van de huidige beoordeling is kanker in verband gebracht met vervuiling bij ongeveer 30 aquatische soorten.

Huidkanker is een veelvoorkomend gevolg van het leven in vervuild water bij verschillende vissoorten. Dienovereenkomstig zijn naast huidkanker ook bij veel vissoorten leverkanker beschreven die helpt bij het verwerken van verontreinigingen. Interessant is dat kwaadaardige tumoren in lipide-rijke hersenweefsels, die een veelbelovende toekomstige studierichting zouden kunnen zijn, in de literatuur vaak onder-beschreven en onder-bestudeerd worden. Het wijzen op de hiaten in het onderzoek was een van de doelstellingen van een review.

Tuul Sepp, PI van de onderzoeksgroep kankerevolutie aan de Universiteit van Tartu, benadrukt twee kanten van de medaille in onderzoeken naar kanker bij dieren in het wild: „Enerzijds, als onze activiteiten kanker veroorzaken bij waterdieren, is het onze verantwoordelijkheid om te weten wat het, om te proberen het beter te maken. Aan de andere kant fungeren wilde dieren in vervuilde omgevingen als schildwachten voor de milieukwaliteit voor mensen. ”

Een beter begrip van de ontwikkelingsprocessen van tumoren en het verband met de besmetting van het milieu met oncogene chemicaliën speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van de negatieve effecten van besmetting op wilde populaties en op mensen.

De auteurs benadrukken de noodzaak van toekomstig onderzoek om te begrijpen hoe blootstelling aan een chronisch laag tot gemiddeld oncogeen verontreinigend niveau, gecombineerd met andere ecologische factoren, de gezondheid van waterdieren beïnvloedt. Bovendien is het begrijpen van de gecombineerde effecten van omgevingsparameters en vervuilingscocktails op de prevalentie van kanker een gebied dat dringend onderzoek vereist.

Link

https://www.etag.ee/en/

http://dx.doi.org/10.1016/j.envint.2021.106391