Een gezond hart kan dementie helpen vertragen of voorkomen

Een nieuwe studie toont aan dat het aanpakken van arteriële verstijving eerder in de levensduur van een persoon cognitieve voordelen kan bieden op oudere leeftijd en kan helpen om het begin van dementie te vertragen.

Onderzoekers van de University of Oxford en University College London onderzochten 542 oudere volwassenen die twee metingen van aortastijfheid hadden ondergaan, op 64-jarige leeftijd en 68 jaar oud. Daaropvolgende cognitieve tests en MRI-scans (Magnetic Resonance Imaging) van de hersenen beoordeelden de grootte, verbindingen en bloedtoevoer naar verschillende hersengebieden.

De grootste slagader van het lichaam (de aorta) wordt stijver met de leeftijd, en uit de studie bleek dat snellere aorta verstijving van middelbare leeftijd tot hogere leeftijd verband hield met markers van een slechtere hersengezondheid, bijvoorbeeld:

  • Lagere bloedtoevoer naar de hersenen
  • Verminderde structurele connectiviteit tussen verschillende hersenregio’s
  • Slechter geheugen
  • Medische interventies en veranderingen in levensstijl die eerder in de levensduur zijn aangebracht, kunnen de arteriële verstijving vertragen. In een vergrijzende samenleving waar we tegen 2050 een bijna verdrievoudiging van het aantal mensen met dementie verwachten, kan het vinden van manieren om het ontstaan ​​ervan te voorkomen of uit te stellen aanzienlijke maatschappelijke en economische gevolgen hebben.

Dr Sana Suri, Alzheimer’s Society Research Fellow bij de afdeling Psychiatrie van de Universiteit van Oxford, zei: ‘Onze studie legt een verband tussen de gezondheid van het hart en de gezondheid van de hersenen, en geeft ons inzicht in het potentieel van het verminderen van aorta verstijving om de gezondheid van de hersenen op oudere leeftijd te helpen behouden. Een verminderde connectiviteit tussen verschillende hersenregio’s is een vroege marker van neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Alzheimer, en het voorkomen van deze veranderingen door de verstijving van de grote bloedvaten van ons lichaam te verminderen of te vertragen, kan een manier zijn om de gezondheid en het geheugen van de hersenen te behouden naarmate we ouder worden. ‘

Deze studie toont het belang van interdisciplinair werk op dit gebied aan en benadrukt de voordelen van het bestuderen van de hersenen in combinatie met andere orgaansystemen. Slagaders verstijven sneller als iemand reeds bestaande hartaandoeningen, hoge bloeddruk, diabetes en andere vaatziekten heeft. Arteriële verstijving verloopt ook progressief sneller bij langdurige blootstelling aan slecht gezondheidsgedrag en risicofactoren voor levensstijl, zoals roken of slechte voeding. Het is mogelijk om arteriële verstijving te verminderen door medische behandelingen of leefstijlinterventies, zoals het aanpassen van het dieet en lichaamsbeweging.

Dr. Scott Chiesa, onderzoeksmedewerker bij het UCL Institute of Cardiovascular Science, zei: ‘Zonder genezing van dementie is er meer aandacht voor het begrijpen hoe het ontstaan ​​ervan kan worden voorkomen of vertraagd. Belangrijk is dat onze studie ons helpt te begrijpen wanneer het in de levensduur het beste is om de cardiovasculaire gezondheid te verbeteren en te verbeteren ten behoeve van de hersenen. ‘

Dr.Richard Oakley, hoofd onderzoek bij de Alzheimer’s Society, die de studie financierde, zei: ‘Dementie verwoest levens, en aangezien het aantal mensen met dementie in 2025 zal stijgen tot 1 miljoen en meer gezinnen zullen worden getroffen dan ooit tevoren, wordt ons risico verkleind. is nog nooit zo belangrijk geweest. Dit door de Alzheimer’s Society gefinancierde onderzoek zocht niet rechtstreeks naar een verband tussen de gezondheid van het hart en dementie, maar het heeft een belangrijk licht geworpen op een verband tussen de gezondheid van onze bloedvaten en veranderingen in de hersenen die duiden op de gezondheid van de hersenen.

‘We weten dat wat goed is voor je hart, goed is voor je hoofd, en het is opwindend om onderzoek te zien dat deze link in meer detail verkent. Maar we hebben nog meer onderzoek nodig om de impact van de gezondheid van het hart op de gezondheid van de hersenen naarmate we ouder worden te begrijpen, en hoe dat ons eigen risico op dementie beïnvloedt. Alzheimer’s Society zet zich in voor het financieren van onderzoek naar preventie van dementie en onderzoek naar genezing. Maar het coronavirus heeft ons hard getroffen, dus het is van vitaal belang dat de regering haar belofte nakomt om de uitgaven voor onderzoek naar dementie te verdubbelen om dit onderzoek voort te zetten. ‘

Links

https://www.ox.ac.uk/

https://www.neuroscience.ox.ac.uk/research-directory/sana-suri