Viseters hebben lager risico op hartaandoeningen en beroertes

In vergelijking met vleeseters hebben viseters een lager risico op verschillende nadelige hartaandoeningen, waaronder beroerte.

Deze bevindingen, die deel uitmaakten van nieuw onderzoek naar de voeding en het risico op het ontwikkelen of overlijden aan hartaandoeningen van meer dan 420.000 mensen in het VK, concludeerden ook dat vegetarisme geassocieerd was met een lager risico op het ontwikkelen van hartaandoeningen.

De studie, geleid door onderzoekers van de Universiteit van Glasgow en vandaag gepubliceerd in het European Heart Journal, suggereert dat een pescatarisch dieet moet worden gepromoot en aangemoedigd als een gezonde optie.

De studie, waarin werd onderzocht of vegetariërs, vis-, gevogelte- of vleeseters een hoger risico liepen op het ontwikkelen van of overlijden aan hartaandoeningen, gebruikte gegevens van de Britse Biobank om diëten te koppelen aan gezondheid bij de Britse bevolking.

Onderzoekers ontdekten dat vleeseters, die 94,7% van het cohort uitmaakten, meer kans hadden op obesitas dan andere dieetgroepen. Na een mediane follow-up van 8,5 jaar hadden viseters, vergeleken met vleeseters, een lager risico op cardiovasculaire uitkomsten zoals beroerte, hartaandoeningen en hartfalen.

Vegetariërs hadden een lager risico op het ontwikkelen van hartaandoeningen. De onderzoekers merkten echter op dat vegetariërs als groep meer ongezonde voedingsmiddelen, zoals chips, consumeerden dan vleeseters en dat vegetariërs daarom niet als een homogene groep moeten worden beschouwd. Ze concludeerden dat het vermijden van vlees niet voldoende lijkt om gezondheidsrisico’s te verminderen als het algehele dieet van een persoon niet gezond is.

Over het algemeen consumeerden vleeseters de minste vezels, meervoudig onverzadigd vet, water en fruit en groenten. Vegetariërs gaven echter aan meer chips, plakjes pizza en smoothiedranken te consumeren dan vleeseters. Viseters dronken vaker dan de andere groepen meer suikerhoudende dranken en kant-en-klaarmaaltijden, maar gaven ook aan de minste hoeveelheid afhaalrestaurants te eten. Vis- en pluimvee-eters aten vaker huisgemaakte maaltijden, gevolgd door vegetariërs.

In vergelijking met vleeseters waren vegetarische, vis- en vis- en pluimvee-eters jonger, meer vrouwen, Zuid-Aziatisch en hadden ze een lager lichaamsgewicht. Vleeseters hadden op hun beurt meer kans op meer dan één multimorbiditeit en waren actuele rokers.

Professor Jill Pell, senior auteur van de studie van de Universiteit van Glasgow, zei: “Onze bevindingen toonden aan dat mensen die een pescatarisch dieet volgen, minder kans hebben op hartaandoeningen, beroertes en hartfalen dan mensen die vlees eten. Het verminderen van de consumptie van vlees, met name rood en bewerkt vlees, kan zowel de gezondheid verbeteren als duurzamer zijn voor het milieu. ”

Fanny Petermann-Rocha, hoofdauteur van de Universiteit van Glasgow, zei: “Het is waarschijnlijk dat viseters een hogere inname van cardio-beschermende voedingsstoffen zoals meervoudig onverzadigde vetten hebben, wat de lagere risicoverbinding tussen viseters en hartaandoeningen in onze studie. In het bijzonder is aangetoond dat het meervoudig onverzadigde vet N-3 cardio-beschermend is, en vette vis is een van de rijke bronnen ervan. ”

Tot slot benadrukte dr. Carlos Celis: “Hart- en vaatziekten blijven een van de top tien doodsoorzaken wereldwijd. Hoewel er verschillende gedragsrisicofactoren zijn, is een slechte voeding verantwoordelijk voor ongeveer 11 miljoen van deze sterfgevallen wereldwijd. Hiervan zijn 3,8 miljoen sterfgevallen toe te schrijven aan een dieet met weinig fruit en groenten, 1,4 miljoen aan een dieet met weinig zeevruchten en 150.000 aan een hoge inname van rood en bewerkt vlees ”.

De studie, ‘Vegetariërs, vis, gevogelte en vleeseters: wie heeft een hoger risico op HVZ-incidentie en mortaliteit? Een prospectieve studie van UK Biobank ’is gepubliceerd in het European Heart Journal. Het werk is uitgevoerd met gegevens van de UK Biobank.

Links

https://www.gla.ac.uk

https://academic.oup.com/eurheartj