Verband blootstelling aan hoge temperaturen en slechte zwangerschapsresultaten

Blootstelling aan hoge temperaturen tijdens de zwangerschap wordt in verband gebracht met een toename van ongunstige zwangerschapsresultaten, vooral vroeggeboorte en doodgeboorte, en onder vrouwen in lagere sociaaleconomische groepen, zo blijkt uit een onderzoek dat vandaag door The BMJ is gepubliceerd.

Hoewel de effecten klein lijken, zeggen de onderzoekers dat de bevindingen “een grote impact kunnen hebben op de volksgezondheid, aangezien blootstelling aan hoge temperaturen vaak voorkomt en escaleert”. Bovendien hebben aandoeningen zoals vroeggeboorte vaak levenslange gevolgen voor getroffen pasgeborenen.

Stijgingen van de temperatuur op aarde geven aanleiding tot bezorgdheid over de gevolgen van warmte voor de gezondheid, vooral bij kwetsbare groepen zoals ouderen, mensen die in armoede leven en chronisch zieken.

Eerdere bewijsonderzoeken hebben associaties gevonden tussen blootstelling aan hoge temperaturen en zwangerschapsresultaten, maar bevatten weinig onderzoeken en hebben geen verschillen tussen bevolkingsgroepen en per type blootstelling aan hitte beoordeeld.

Daarom heeft een internationaal team van onderzoekers onderzocht of blootstelling aan hoge temperaturen tijdens de zwangerschap verband houdt met een verhoogd risico op vroeggeboorte, laag geboortegewicht en doodgeboorte.

Ze analyseerden de resultaten van 70 onderzoeken in 27 landen, waarvan zeven lage- en middeninkomenslanden, die associaties rapporteerden tussen hoge temperaturen en vroeggeboorte, geboortegewicht en doodgeborenen.

Er werd rekening gehouden met verschillen in onderzoeksopzet en kwaliteit van bewijs.

De WHO schat dat elk jaar 15 miljoen baby’s te vroeg geboren worden, de belangrijkste doodsoorzaak bij kinderen onder de 5 jaar. Het gemiddelde percentage vroeggeboorten in de onderzoeken was 5,6%, veel lager dan het wereldwijde gemiddelde van ongeveer 10%.

Van de 47 onderzoeken naar vroeggeboorten, meldden er 40 dat vroeggeboorten vaker voorkwamen bij hogere dan lagere temperaturen. Verdere analyse toonde aan dat de kans op een vroeggeboorte gemiddeld met 5% per 1 ° C temperatuurstijging en met 16% steeg tijdens hittegolven dan op niet-hittegolfdagen.

Wereldwijd vinden jaarlijks bijna 2 miljoen doodgeborenen plaats. Het gemiddelde doodgeboortecijfer was 6,2 per 1000 geboorten in de acht geïncludeerde onderzoeken, ongeveer de helft van de cijfers die in veel lagelonenlanden zijn gedocumenteerd.

Alle acht onderzoeken ontdekten een toename van het aantal doodgeboorten bij hogere temperaturen, waarbij het aantal doodgeborenen met 5% toenam per 1 ° C temperatuurstijging. In de meeste gevallen waren de associaties tussen temperatuur en doodgeboorte het meest uitgesproken in de laatste week of maand van de zwangerschap.

Een laag geboortegewicht, geassocieerd met een reeks gevolgen op korte en lange termijn, kwam gemiddeld voor bij 3% van de zuigelingen in de geïncludeerde onderzoeken. Van de 28 onderzoeken die het geboortegewicht beoordeelden, vonden er 18 een verhoogd risico bij hogere temperaturen, maar over het algemeen waren de effecten van temperatuur op het gewicht klein, waarbij de meeste onderzoeken slechts kleine veranderingen rapporteerden.

De onderzoekers wijzen er echter op dat “zelfs ogenschijnlijk kleine verlagingen van het geboortegewicht een grote impact kunnen hebben op de volksgezondheid, aangezien blootstelling aan hoge temperaturen vaak voorkomt en escaleert”.

Ten slotte waren de associaties tussen temperatuur en uitkomsten het grootst bij vrouwen in lagere sociaaleconomische groepen, wat suggereert dat zwangere vrouwen in lage- en middeninkomenslanden een bijzonder risico lopen door blootstelling aan hitte, voegen ze eraan toe.

Deze review was gebaseerd op observationele studies, waarvan ongeveer een derde van lage kwaliteit was, zodat er geen harde conclusies kunnen worden getrokken over oorzaak en gevolg. De onderzoekers wijzen ook op beperkingen, zoals verschillen in temperatuurmetingen tussen studies, en de mogelijkheid dat andere factoren, zoals luchtverontreiniging, mogelijk een effect hebben gehad op de zwangerschapsuitkomsten.

Desalniettemin zeggen ze dat de review meer studies bevatte dan eerdere reviews, waardoor vergelijkingen van drie uitkomsten en een uitgebreidere beoordeling van hittegevoeligheid tijdens de zwangerschap mogelijk zijn.

Als zodanig zeggen ze dat de review “de noodzaak benadrukt om interventies te identificeren die gericht zijn op warmtegerelateerde aandoeningen bij zwangere vrouwen, vooral bij vrouwen in extreme leeftijd en in lagere sociaaleconomische groepen, en om hun effectiviteit te bepalen.”

Ze stellen dat zwangere vrouwen “een plaats verdienen naast de groepen die doorgaans worden beschouwd als mensen met een hoog risico op warmtegerelateerde aandoeningen”.

“Gezien de toename van de frequentie en intensiteit van hittegolven, het aantal zwangere vrouwen dat wereldwijd aan deze omstandigheden wordt blootgesteld, en de aanzienlijke individuele en maatschappelijke lasten die gepaard gaan met vroeggeboorte en doodgeboorte, hebben onderzoek en beleidsinitiatieven om met deze verbanden om te gaan een hoge prioriteit,” ‘concluderen ze.

Persbericht BMJ