UVC lampen kunnen hoornvlies beschadigen

In een studie gepubliceerd in het tijdschrift Ocular Immunology and Inflammation, meldden artsen van het Bascom Palmer Eye Institute van de University of Miami Miller School of Medicine dat verschillende patiënten die kiemdodende lampen gebruikten in een poging om te ontsmetten tegen het coronavirus een pijnlijke ontsteking van het hoornvlies ontwikkelden, een aandoening genaamd fotokeratitis. Deze ultraviolet (UV) -uitstralende apparaten die voor de consument beschikbaar zijn, werden gebruikt om te proberen het coronavirus uit huizen en kantoren te elimineren.

“Tijdens het hoogtepunt van de pandemie merkten we dat een toenemend aantal patiënten binnenkwam met irritatie, pijn en gevoeligheid voor licht”, zei eerste auteur en Bascom Palmer-inwoner Jesse Sengillo, MD. “We realiseerden ons dat dit was na directe blootstelling aan kiemdodende lampen die zenden UV-licht uit in het C-bereik om bacteriën en virussen te doden. Dit kan een behoorlijk pijnlijke ervaring zijn voor de patiënt, maar met onmiddellijke plaatselijke smering en antibiotica om infectie te voorkomen, doen patiënten het vaak heel goed. ”

UV-fotokeratitis treedt op wanneer het hoornvlies overmatig wordt blootgesteld aan ultraviolette straling. Dit kan gebeuren op grote hoogte, waar minder UV-stralen worden geabsorbeerd door de atmosfeer, of in de buurt van water, sneeuw of andere reflecterende oppervlakken in de omgeving. Een paar uur na blootstelling ervaren patiënten een branderig gevoel in hun ogen en soms een intense lichtgevoeligheid.

Er zijn talloze kiemdodende lampen op de markt, en hoewel ze veilig kunnen zijn voor thuisgebruik, moeten klanten goed letten op de aanbevelingen van de fabrikant om schade aan ogen en huid te voorkomen.

“De patiënten die we ontmoetten waren niet op de hoogte van deze aanbevelingen, en velen werden onbewust op het werk blootgesteld”, zei co-auteur en medebewoner Anne Kunkler, MD. “Voor apparaten die UV-C uitzenden, is het het beste om de kamer te verlaten terwijl het apparaat staat aan. Onze patiënten werden gedurende verschillende perioden direct aan het licht blootgesteld. Een paar uur later voelden ze zich ongemakkelijk en zochten ze medische hulp. ”

Dr.Sengillo en collega’s moedigen iedereen die last heeft van oogklachten na blootstelling aan een van deze apparaten aan om onmiddellijk medische hulp in te roepen bij een oogarts. Terwijl kiemdodende lampen worden aangeschaft om mensen te beschermen tijdens de pandemie, is in deze studie niet onderzocht of ze effectief zijn in het vernietigen van coronavirussen.

“Er zijn de laatste tijd veel COVID-19-gerelateerde publicaties. Het is belangrijk dat we informatie nauwkeurig en op verantwoorde wijze verspreiden om verwarring bij het publiek te voorkomen, ”zei Dr. Sengillo. Hij en zijn collega’s merken op dat sommige UV-C-uitzendende kiemdodende apparaten bewezen effectief zijn in het doden van verschillende microben en virussen, maar voor zover de auteurs weten, zijn ze nog niet specifiek tegen COVID-19 getest.

“Onze studie was niet bedoeld om die vraag te beantwoorden. Als u ervoor kiest om deze lampen te gebruiken, zorg er dan voor dat u de aanbevelingen van de fabrikant nauwkeurig opvolgt om onnodig letsel te voorkomen ”, aldus Dr. Sengillo.

Links

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33215961/

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/09273948.2020.1834587

https://physician-news.umiamihealth.org/