Suikerhoudende drank beïnvloedt borstvoeding en cognitieve ontwikkeling kinderen

Een dieet met veel suiker tijdens de volwassenheid wordt in verband gebracht met gewichtstoename en is ook in verband gebracht met het risico op diabetes type 2, leververvetting en hartaandoeningen. Nieuw onderzoek toont aan dat wanneer het wordt geconsumeerd door moeders tijdens de periode dat borstvoeding wordt gegeven, een dieet met veel suiker ook van invloed kan zijn op de ontwikkelingsresultaten tijdens de kindertijd.

Michael I. Goran, PhD, programmadirecteur voor diabetes en obesitas bij Children’s Hospital Los Angeles, heeft onderzocht hoe suiker de gezondheid van het gezin kan beïnvloeden. Zijn eerdere onderzoek heeft aangetoond dat moeders die in de maanden na de bevalling suikerhoudende dranken en sappen consumeren, risico lopen op gewichtstoename en dat ze hun pasgeborenen mogelijk ook via de moedermelk aan deze toegevoegde suikers blootstellen. Een nieuwe studie gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition onthult dat het consumeren van deze dranken tijdens de periode van borstvoeding ook kan leiden tot een slechtere cognitieve ontwikkeling bij kinderen, bijna twee jaar later.

De deelnemers waren 88 moeders die tijdens de eerste maand dat ze borstvoeding gaven, suikerhoudende dranken en sappen per dag consumeerden. Hun kinderen werden beoordeeld met behulp van de Bayley-III Scales of Infant Development op 2-jarige leeftijd. Moeders die een grotere consumptie van suikerhoudende dranken en sappen meldden, kregen kinderen met slechtere cognitieve ontwikkelingsscores. De onderzoekers speculeerden dat toegevoegde suikers uit het dieet van de moeder via de moedermelk aan hun baby werden doorgegeven en dat deze blootstelling mogelijk de ontwikkeling van de hersenen zou kunnen verstoren.

“Borstvoeding kan zoveel voordelen hebben”, zegt dr. Goran, “maar we zien dat moedermelk zelfs meer wordt beïnvloed door wat moeders eten en drinken dan we ons realiseerden.” Hij zegt dat het beperken van toegevoegde suikers, die in dranken zoals frisdrank voorkomen, niet alleen voordelen kan hebben voor moeders, maar ook voor baby’s. “Moeders realiseren zich misschien niet dat wat ze eten en drinken tijdens het geven van borstvoeding de ontwikkeling van hun kind kan beïnvloeden, maar dat is wat onze resultaten aangeven.”

“Uiteindelijk willen we dat baby’s voeding van de beste kwaliteit krijgen”, zegt Paige K. Berger, PhD, RD, Postdoctoraal Onderzoeker en eerste auteur van de studie. “Onze bevindingen kunnen worden gebruikt als leidraad voor toekomstige voedingsaanbevelingen voor moeders die borstvoeding geven, om er beter voor te zorgen dat baby’s de juiste bouwstenen krijgen voor cognitieve ontwikkeling.”

Links

Videos