Rechtszaak om bedreigde dieren te beschermen tegen gevaarlijke fungicide

Het Centrum voor Biologische Diversiteit en het Centrum voor Voedselveiligheid hebben vandaag een rechtszaak aangespannen om de goedkeuring van een giftig nieuw fungicide door de Environmental Protection Agency aan te vechten zonder de dodelijke effecten ervan op bedreigde dieren in het wild volledig aan te pakken.

De EPA keurde het nieuwe fungicide, inpyrfluxam, in augustus goed, ondanks overtuigend onderzoek dat aantoonde dat het “zeer giftig” is voor vissen, inclusief bedreigde zalm en staalkop, en dat het aanzienlijke risico’s inhoudt voor grote vogels, waaronder kinkhoestkranen. Het is ook extreem persistent en blijft na gebruik jarenlang in het milieu.

“De wetenschap is heel duidelijk dat deze gevaarlijke pesticide het potentieel heeft om verwoestende schade toe te brengen aan veel van onze meest kwetsbare planten en dieren”, zegt Nathan Donley, een senior wetenschapper bij het Center for Biological Diversity. “De EPA heeft de wet overtreden toen ze er niet voor zorgde dat dit zeer giftige fungicide de bedreigde diersoorten niet dichter bij uitsterven zou brengen, en we zullen de instantie verantwoordelijk houden.”

De EPA keurde het fungicide goed voor gebruik op enkele van de meest verbouwde Amerikaanse gewassen, waaronder maïs, soja, granen, bonen, suikerbieten, appels en pinda’s. De goedkeuringen werden verleend, hoewel het bureau ontdekte dat het fungicide “geen duidelijke voordelen lijkt te hebben” voor schimmelbestrijding op appels, maïs, rijst en pinda’s buiten bestaande producten en dat het de voordelen niet analyseerde voordat het het gebruik ervan op koolzaad, granen, bonen en sorghum.

“Het is al lang niet meer tijd voor EPA om te stoppen met het stempelen van deze giftige pesticiden zonder de kosten en milieuschade zinvol in overweging te nemen”, aldus George Kimbrell, juridisch directeur van Center for Food Safety. “In plaats van dat de eindeloze stroom pesticiden snel groen wordt, zou onze regering de druk van de industrie moeten weerstaan ​​en het publiek moeten beschermen.”

Bij het goedkeuren van het nieuwe fungicide negeerde de EPA de deskundige mening van de National Academy of Sciences, die het bureau aanbeveelde een nieuw proces te ontwikkelen om de risico’s voor bedreigde diersoorten te analyseren dat meer informatief en beschermend was.

Van 2013 tot 2017 hebben de EPA en federale natuurbeschermingsagentschappen gewerkt aan het implementeren van de aanbevelingen van de academie bij het beoordelen van de effecten van pesticiden. Deze samenwerking werd stopgezet nadat de toenmalige secretaris van Binnenlandse Zaken David Bernhardt werd ingelicht over de resultaten van de eerste beoordelingen in oktober 2017, waaruit bleek dat veelgebruikte pesticiden het voortbestaan ​​van de meest bedreigde diersoorten in gevaar brengen.

Sindsdien is de EPA blijven weigeren om de volledige bedreiging van de bedreigde wilde dieren door pesticiden, waaronder inpyrfluxam, te analyseren. De rechtszaak van vandaag werd aangespannen bij het 9th Circuit Court of Appeals in San Francisco.

Links