Blokkering van het immuunsysteem kan de COVID-19-infectie stoppen

Terwijl de wereld reikhalzend wacht op een veilig en effectief vaccin om infecties van het ernstige acuut respiratoir syndroom coronavirus 2 (SARS-CoV-2), het virus achter de COVID-19-pandemie, te voorkomen, richten onderzoekers zich ook op een beter begrip van hoe SARS-CoV- 2 valt het lichaam aan op zoek naar andere middelen om de verwoestende impact ervan te stoppen. De sleutel tot één mogelijkheid – het blokkeren van een eiwit waardoor het virus het immuunsysteem tegen gezonde cellen kan keren – is geïdentificeerd in een recente studie door een team van onderzoekers van Johns Hopkins Medicine.

Op basis van hun bevindingen zijn de onderzoekers van mening dat remming van het eiwit, bekend als factor D, ook de potentieel dodelijke ontstekingsreacties van veel patiënten op het virus zal beperken.

De ontdekking nog spannender maken, is dat er mogelijk al medicijnen in ontwikkeling en testen zijn voor andere ziekten die de vereiste blokkering kunnen uitvoeren.

De studie is gepubliceerd in de uitgave van 2 september 2020 van het tijdschrift Blood.

Links