Hoger risico op hart- en vaatziekten door frisdranken

Uit onderzoek op vrouwen in Californië blijkt dat het dagelijks drinken van suikerhoudende dranken mogelijk verband houdt met hoger risico op HVZ.

Volgens nieuw onderzoek, gepubliceerd in het Journal of the American Heart Association, een open access tijdschrift van de American Heart Association gaat het drinken van één of meer suikerhoudende dranken per dag bij vrouwen gepaard met een bijna 20% grotere kans op hart- en vaatziektes vergeleken bij vrouwen die zelden of nooit suikerhoudende dranken nemen.

Uit de grote, lopende California Teacher’s Study op vrouwen, die in 1995 begon, blijkt dat het dagelijks drinken van één of meer van elk type suikerhoudende drank geassocieerd is met een 26% grotere kans op een revascularisatie procedure, zoals angioplastiek om verstopte slagaders te openen, en een 21% hoger kans op een beroerte vergeleken met vrouwen die zelden of nooit suikerhoudende dranken nuttigen. Suikerhoudende dranken in deze studie werden gedefinieerd als

calorische frisdranken, gezoet flessenwater of thee en vruchtendranken met toegevoegde suikers, geen 100% vruchtensappen.

Er waren ook verschillen op basis van het type drank die de vrouwen nemen. Het  dagelijks drinken van één of meer suikerhoudende vruchtendranken wordt geassocieerd met een 42% grotere kans op cardiovasculaire ziekte. Het dagelijks drinken van frisdrank werd geassocieerd met een 23% hoger risico op hart- en vaatziekten, vergeleken met degenen die zelden of nooit suikerhoudende dranken consumeren.

De studie omvatte meer dan 106.000 vrouwen, met een gemiddelde leeftijd van 52 jaar, bij wie geen diagnose werd gesteld van hartziekte, beroerte of diabetes.

De vrouwen meldden hoeveel en wat ze dronken via een vragenlijst.  Ziekenhuisopname dossiers werden geraadpleegd om te bepalen of de vrouwen  een hartaanval, beroerte hadden meegemaakt of een operatie om verstopte slagaders te openen. Vrouwen met de hoogste inname van met suiker gezoete drank waren jonger, rookten meer, waren zwaarlijvig en aten minder gezond.

“Hoewel de studie observationeel is en geen oorzaak of gevolg bewijst, nemen we  aan dat suiker het risico op  hart- en vaatziekten op verschillende manieren kan verhogen. Het verhoogt de glucosespiegel en de insulineconcentraties in het bloed, wat de eetlust kan verhogen en leiden tot zwaarlijvigheid, een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten,” zei hoofdauteur Cheryl Anderson, Ph.D., M.P.H., M.S., professor en interim voorzitter van Family and Public Health, University of California San Diego en voorzitter van de Nutrition Committee van de American Heart Association.

‘Bovendien wordt te veel suiker in het bloed geassocieerd met oxidatieve stress en ontsteking, insulineresistentie, ongezonde cholesterol en diabetes type 2, aandoeningen die sterk verband houden met de ontwikkeling van atherosclerose, de langzame vernauwing van de bloedvaten die ten grondslag ligt aan de meeste hart- en vaatziekten”, aldus Anderson.

Sterke punten van de studie waren de grote steekproefomvang, uitgebreide follow-up tijd en de prospectieve gegevensverzameling over met suiker gezoete dranken en levensstijl kenmerken. Bovendien resulteert de jaarlijkse koppeling aan ziekenhuisdocumentatie en proceduregegevens in nauwkeurige eindresultaten.

Beperkingen van de studie waren het hebben van slechts één meting van met suiker gezoete drankinname. Het onderzoek kon ook niet de consumptie evalueren van kunstmatig gezoete dranken en/of gezoete warme dranken.

De American Heart Association beveelt aan om toegevoegd suiker te beperken tot 100 calorieën per dag (6 theelepels suiker of 25 gram) voor de meeste vrouwen, en niet meer dan 150 calorieën per dag (9 theelepels suiker of 38 gram) voor de meeste mannen. Met suiker gezoete dranken zijn de grootste bron van toegevoegde suikers in het Amerikaanse dieet; een typisch 12-ounce blikje normale frisdrank bevat 130 calorieën en 8 theelepels (34 gram) suiker.

Hoewel light frisdrank een alternatief kan zijn voor sommige mensen die de hoeveelheid suikerhoudende dranken in hun dieet willen verminderen bevatten ze kunstmatige zoetstoffen zoals sacharine, aspartaam, sucralose en andere. Water blijft de meest toegankelijke en gezonde drank – water bevat geen suiker, geen kunstmatige zoetstoffen en geen calorieën.

Vertaling persbericht: Andre Teirlinck