Therapiehonden kunnen stress spoedartsen helpen verminderen

Nieuw onderzoek gepubliceerd in Academic Emergency Medicine geeft aan dat voor artsen en verpleegkundigen die ‘s avonds in de spoedeisende hulp werken, de interactie met een therapiehond gedurende enkele minuten kan helpen de stress te verminderen.

“Veel gezondheidswerkers en leken zijn van mening dat door honden ondersteunde ondersteuning het emotionele welzijn in de gezondheidszorg kan verbeteren, maar er zijn weinig harde gegevens om dit geloof wetenschappelijk te evalueren, vooral in de spoedeisende hulp”
Nieuw onderzoek gepubliceerd in Academic Emergency Medicine geeft aan dat voor artsen en verpleegkundigen die ‘s avonds in de spoedeisende hulp werken, de interactie met een therapiehond gedurende enkele minuten kan helpen de stress te verminderen.

In het onderzoek met 122 deelnemers hadden hulpverleners die gerandomiseerd waren naar een interactie van vijf minuten met een therapiehond en behandelaar een significante vermindering van zelfgerapporteerde angst met behulp van een visuele analoge schaal vergeleken met patiënten die gerandomiseerd waren naar mandala’s gedurende vijf minuten met kleurpotloden. Aan het einde van de dienst hadden noodhulpverleners ook een lagere speekselcortisol (een stresshormoon) met ofwel interacties met kleuren ofwel therapiehonden in vergelijking met controles.

“Veel gezondheidswerkers en leken zijn van mening dat door honden ondersteunde ondersteuning het emotionele welzijn in de gezondheidszorg kan verbeteren, maar er zijn weinig harde gegevens om dit geloof wetenschappelijk te evalueren, vooral in de spoedeisende hulp”, zegt hoofdauteur Jeffrey A. Kline, MD, van de Indiana University School of Medicine. “We bieden nieuwe gegevens die suggereren dat spoedeisende hulpverleners het leuk vonden om een ​​hond in ploegendienst te zien en na de interactie een klein voordeel hadden bij stressvermindering. We weten nog steeds niet in hoeverre het voordeel was van de hond, de geleider of de combinatie van beide. ‘

Extra informatie

Link naar studie: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/acem.13939