Groene thee bij voedselallergie

Onderzoeksresultaten laten zien dat darmmicroben allergische immuunreacties kunnen veroorzaken.

Tasuku Ogita van de Shinshu University is een expert op het gebied van thee en hun effecten op de darmbacteriën. In deze studie onderzocht zijn team groene thee en de overvloed aan Flavonifractor plautii (FP) -bacteriën in de darmen. FP is onderdeel van het catechine metabolisme in de darmen. Catechine is een antioxidant dat wordt aangetroffen in verschillende voedingsmiddelen, waaronder groene thee, waarvan 30 tot 42% van het drooggewicht catechine is.

Tasuku Ogita en zijn team, waaronder supervisor Takeshi Shimosato, hebben ontdekten dat orale toediening van FP de Th2 immuunrespons op voedselallergieën in vivo sterk onderdrukt. Het voedsel dat we eten beïnvloedt de complexe cocktail van verschillende bacteriestammen in onze darmen. Het drinken van groene thee verhoogt de overvloed aan FP (Flavonifractor plautii) die de Th2 immuunrespons onderdrukt. FP is een stam van de Clostridia bacterie familie, waarvan bekend is dat ze effecten heeft op het immuunsysteem, met name het remmen van ontstekingen. Sommige Clostridia stammen zijn veelbelovend voor het verlagen van de bloeddruk en van sommige is bekend dat ze overvloedig voorkomen bij magere mensen en niet bij zwaardere, waardoor onderzoekers denken dat ze kunnen worden gebruikt om het gewicht te reguleren.

Dr. Ogita heeft op 6 maanden FP succesvol gekweek. Het is niet eenvoudig om bacteriën buiten de darmen te kweken. Dr. Ogita was verheugd toen hij deze FP-stam onder een microscoop kon zien. Een foto van de FP-bacterie bestond niet omdat onderzoek ernaar nog in de kinderschoenen staat. Dr. Ogita denkt dat dit de eerste foto van FP is.

De Shinshu University, gevestigd in de prefectuur Nagano, is in heel Japan bekend om zijn verscheidenheid aan gefermenteerde voedingsmiddelen met positieve gezondheidsresultaten. Nagano is uitzonderlijk omdat het geen directe toegang tot een oceaan heeft; aldus is de eetcultuur die zich hier heeft ontwikkeld uniek. Vanwege het bergachtig terrein moesten bewoners, zonder toegang naar de buitenwereld, lange winters overleven waardoor ze aangewezen waren op een rijke eetcultuur van natuurlijke conserven zoals miso en lacto gefermenteerde augurken.

Tegenwoordig hebben de bewoners de beste gezondheid en de hoogste levensduur in Japan, wat betekent dat het waarschijnlijk een geweldige kanshebber is voor het gebied met enkele van de beste levensstijlen op gebied van gezondheid ter wereld. Nagano heeft de laagste kosten voor medische zorg voor ouderen in Japan, met mensen die lang leven maar  ook langer gezond zijn. Onderzoekers van de Shinshu University blijven werken aan het bestuderen van unieke voedingsmiddelen die inheems zijn in Nagano en Japan en metabolische processen in het lichaam, om deze kennis wetenschappelijk te delen met anderen over de hele wereld in de hoop dat ook zij kunnen profiteren van deze cultuur.

Het is mogelijk dat de FP-bacteriestammen de stappen van melkzuurbacteriën en bifidobacterium volgen om aan voedingsmiddelen te worden toegevoegd vanwege hun gewenste functionaliteit.

Op dit moment zijn er meer onderzoeken nodig om de veiligheid van FP te onderzoeken voordat het kan worden gebruikt als een antiallergisch probioticum.

Vertaling: Andre Teirlinck