Gemengd nieuws voor vrouwen als het gaat om radiotherapie

Vrouwen die voor veel kankers radiotherapie ondergaan, genezen vaker dan mannen, maar de bijwerkingen zijn meedogenlozer, volgens een van de meest ervaren medische fysici op het gebied van radiotherapie.

Eva Bezak, hoogleraar medische straling van de University of South Australia (UniSA), zegt dat vrouwen over het algemeen gevoeliger zijn voor straling dan mannen, maar dit wordt niet overwogen in internationale richtlijnen voor stralingsdoseringen.

Huidige richtlijnen zijn over het algemeen gebaseerd op iemands lengte, gewicht of BMI en radiobiologische reacties van de algemene bevolking.

In een studie gepubliceerd in Critical Reviews in Oncology / Hematology, benadrukken professor Bezak en haar collega’s Louis de Courcy van University College Dublin en professor Loredana Marcu van de Universiteit van Oradea in Roemenië dat er bij het toedienen van straling rekening moet worden gehouden met het geslacht.

‘Het is duidelijk dat gender een rol speelt bij het voorkomen en reageren op therapie van veel ziekten’, zegt professor Bezak. “Het is bijvoorbeeld al bekend dat mannen vatbaarder zijn voor hoofd-, nek- en bloedkanker en vrouwen zijn vatbaarder voor auto-immuunziekten en ontwikkelen osteoporose.”

Wetenschappers weten ook dat individuele reacties op radiotherapie tot 80 procent worden bepaald door genetica.

Dus, waar beginnen we met gendergeneeskunde?

“De volgende stap is ervoor te zorgen dat we zowel mannelijke als vrouwelijke muizen gebruiken, zelfs in onze preklinische tests, zodat we een beter begrip kunnen krijgen van hoe geslacht de behandelresultaten beïnvloedt.

“Het is ook belangrijk om retrospectief gegevens te verzamelen, zodat we de resultaten van radiotherapie kunnen vergelijken voor mannen en vrouwen die radiotherapie voor dezelfde kanker hebben gekregen.”

Het is ook een tweesnijdend muntstuk voor mannen. Omdat ze meer radio-resistent zijn dan vrouwen, worden hun gezonde weefsels beter beschermd bij radiotherapie met minder bijwerkingen, maar hun overlevingskansen op lange termijn zijn korter.

De verschillen in stralingsreacties worden benadrukt door twee belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis: de ramp met de kernreactie in Tsjernobyl in 1986 en de atoombombardementen op Hiroshima en Nagasaki in 1945.

Professor Bezak zegt dat na Hiroshima en Nagasaki de incidentie van kanker in Japan veel hoger was bij vrouwen (58 procent) dan bij mannen (35 procent).

Evenzo werden na het kernongeval in Tsjernobyl miljoenen minder meisjes geboren uit bestraalde mannen en liepen vrouwen een groter risico op hormoonverstoringen, schildklierkanker en hersentumoren.

Het enige gebied dat vrouwen enige bescherming lijkt te bieden tegen straling is het vrouwelijke hormoon oestrogeen, dat een neuroprotectief effect heeft tijdens bestraling van het hoofd.

“Naarmate de gezondheidszorg steeds meer op het individu wordt afgestemd, is geslacht een factor die niet langer buiten beschouwing kan worden gelaten. Er moet rekening mee worden gehouden als een onafhankelijke prognostische factor ‘, zegt prof. Bezak.

Een video met uitleg over de verschillen in stralingsresultaten tussen mannen en vrouwen kan worden bekeken op https://youtu.be/BtDniRA7DMs