Acupunctuur kan migrainehoofdpijn verminderen

Acupunctuur kan migrainehoofdpijn verminderen in vergelijking met zowel schijn (placebo) acupunctuur als gebruikelijke zorg, vindt een nieuwe studie uit China, gepubliceerd door The BMJ vandaag.

De onderzoekers zeggen dat artsen informatie moeten geven over acupunctuur als optie bij het bespreken van preventieve behandelstrategieën met patiënten.

Wereldwijd worden meer dan een miljard mensen getroffen door migraine. Het heeft een grote impact op de levenskwaliteit en legt een zware last op de samenleving.

Voor mensen met frequente migraine zijn er preventieve behandelingen beschikbaar om de frequentie van hoofdpijn te verminderen, maar niet alle patiënten reageren goed op medicamenteuze therapie en velen vermijden dit liever. Het bewijs voor het voordeel van acupunctuur bij de preventie van migraine is gemengd.

Daarom ging een team van onderzoekers in China op pad om de effectiviteit van handmatige (echte) acupunctuur te vergelijken met schijn (placebo) acupunctuur of gebruikelijke zorg.

Hun bevindingen zijn gebaseerd op 147 patiënten (gemiddelde leeftijd 37) met een voorgeschiedenis van migraine zonder aura die van juni 2016 tot november 2018 werden gerekruteerd uit zeven ziekenhuizen in China.

Geen van de patiënten had eerder acupunctuur gekregen en allen kregen de instructie om tijdens de proef geen pijnstillers te nemen of met andere behandelingen te beginnen.

Na vier weken beoordeling op baseline werden patiënten willekeurig toegewezen om ofwel 20 sessies handmatige acupunctuur te ontvangen op echte acupunctuurpunten, 20 sessies niet-penetrerende schijnacupunctuur op niet-acupunctuurpunten of gebruikelijke zorg (inclusief advies over levensstijl en zelfmanagement) ) gedurende acht weken.

In de komende 12 weken vergeleken de onderzoekers de veranderingen in migrainedagen en migraineaanvallen per periode van vier weken vanaf de basislijn.

Vergeleken met schijnacupunctuur resulteerde handmatige acupunctuur in een grotere afname van het aantal migrainedagen (3,9 v 2,2) in week 13 tot 20 en migraineaanvallen (2,3 v 1,6) in week 17 tot 20, met een duidelijk stijgende trend.

Het aangepaste verschil tussen handmatige en schijnacupunctuur was 1,4 minder migrainedagen in week 13 tot 16 en 2,1 minder migrainedagen en in week 17 tot 20.

Schijnacupunctuur resulteerde in een kleine afname van migraineaanvallen in vergelijking met de gebruikelijke zorg (1,6 v 0,4) in de weken 17 tot 20, met een licht dalende trend gedurende deze periode.

Er werden geen ernstige bijwerkingen gemeld.

De onderzoekers wijzen op enkele beperkingen, zoals de relatief korte (20 weken) studieperiode. Sterke punten zijn het gebruik van een niet-penetrerende naald voor schijnacupunctuur en succesvolle blindering om de betrouwbaarheid van de resultaten te vergroten.

Deze resultaten laten zien dat behandeling met handmatige acupunctuur in vergelijking met schijnacupunctuur of gebruikelijke zorg ‘resulteerde in een significant hogere vermindering van de frequentie van migrainedagen en migraineaanvallen’, schrijven de auteurs.

Ze zeggen dat acupunctuur “kan worden aanbevolen als profylactische behandeling” en clinici “moeten patiënten informatie geven over acupunctuur als een optie bij het bespreken van profylactische behandelstrategieën.”

En ze vragen om onderzoeken op langere termijn om te beoordelen hoe lang de effecten van acupunctuur zouden aanhouden.

“We hebben nu goed bewijs dat acupunctuur een effectieve behandeling is voor episodische migraine”, schrijft Heather Angus-Leppan, een neuroloog-consultant bij de Royal Free London NHS Foundation Trust, in een gelinkte editorial.

Ze erkent dat de effecten van acupunctuur (en andere preventieve behandelingen) elke maand een bescheiden vermindering van het aantal migrainedagen zijn, en het is voor clinici moeilijk om te weten of dit voordeel voor patiënten merkbaar is totdat we over langetermijngegevens beschikken.

Maar aangezien bijna 90% van de mensen met frequente migraine geen effectieve preventieve behandeling heeft, zegt ze dat ‘acupunctuur een nuttig aanvullend hulpmiddel is in ons therapeutische arsenaal’.

Deze studie “helpt om de acupunctuur van een onbewezen status in de complementaire geneeskunde te verplaatsen naar een aanvaardbare evidence-based behandeling”, besluit ze.