Gegaste soja (!) ladingen op binnenvaartschepen

Sinds de levensbedreigende fosfinevergiftiging van het schipperspaar De Waardt van het binnenvaartschip Fox, leeft er veel onrust onder de binnenschippers. Zo ook bij schipper Marten Valkema van de 55-meter Pirana. Hij moet sojaschroot gaan laden uit een gegaste zeeboot.

‘Officieel weet ik niet dat er gas in die boot zit. Dat moet ik van derden horen. Wij horen daarvan op de hoogte gebracht te worden. Ik ben ook van mening dat als wij geladen zijn iemand een gasmeting moet doen. Dan weet je in ieder geval dat als je vol bent de lading schoon is.’ Hoe denkt hij over gasmeters voor schippers? ‘Ik vind dat geen goed plan. Ze leggen de verantwoording bij de schipper neer. Van de verlader is de verantwoording dat de lading gasvrij is.’

Fosfine, ook bekend als fosforwaterstof of waterstoffosfide, is een fosforverbinding met als brutoformule PH₃. Het is een kleurloos, ontvlambaar en zeer giftig gas dat slechts in minieme hoeveelheden oplosbaar is in water.

Fosfine wordt in de zeevaart gebruikt om een lading tegen ongedierte te beschermen.  Fosfine is zwaarder dan lucht,
het zakt dus naar het onderste deel van het ruim.