Hoe melodische alarmen je kunnen helpen bij het opstaan

Piep Piep Piep of Beach Boys? De geluiden waar je wakker van wordt, kunnen volgens nieuw onderzoek van invloed zijn op hoe suf en onhandig je ‘s ochtends bent.

Een studie van RMIT University suggereert dat melodische alarmen de alertheidsniveaus zouden kunnen verbeteren, met harde alarmtonen gekoppeld aan verhoogde niveaus van ochtendmist.

De verrassende bevinding, gepubliceerd in PLoS One, kan belangrijke implicaties hebben voor iedereen die kort na het ontwaken op zijn hoogtepunt moet presteren, zoals ploegendiensten en eerstehulpverleners.

Hoofdauteur, RMIT-onderzoeker Stuart McFarlane, zei dat ochtendgeest – of slaapinertie – een serieus probleem was in onze 24-uurswereld.

“Als je niet goed wakker wordt, kunnen je werkprestaties worden verslechterd voor periodes tot vier uur, en dat is gekoppeld aan zware ongevallen,” zei McFarlane.

“Je zou aannemen dat een verrassende” piep piep piep “alarm de alertheid zou verbeteren, maar onze gegevens onthulden dat melodische alarmen het sleutelelement kunnen zijn. Dit was onverwacht.

“Hoewel meer onderzoek nodig is om de precieze combinatie van melodie en ritme die het beste werkt, beter te begrijpen, aangezien de meeste mensen alarmen gebruiken om wakker te worden, kan het geluid dat je kiest belangrijke gevolgen hebben.

“Dit is vooral belangrijk voor mensen die kort na het ontwaken in gevaarlijke situaties kunnen werken, zoals brandweerlieden of piloten, maar ook voor iedereen die snel alert moet zijn, zoals iemand die in noodgevallen naar het ziekenhuis rijdt.”

Bij het onderzoek waren 50 deelnemers betrokken, met behulp van een speciaal ontworpen online-enquête waarmee ze op afstand vanuit hun eigen huis een bijdrage aan het onderzoek konden leveren. Elk persoon registreerde welk type geluid ze gebruikten om wakker te worden, en beoordeelde vervolgens hun grogginess en alertheidsniveaus op basis van gestandaardiseerde criteria voor slaapinertie.

Co-auteur Associate Professor Adrian Dyer, van RMIT’s School of Media and Communication and Digital Ethnography Research Center, zei dat het onderzoek zou kunnen bijdragen aan het ontwerpen van efficiëntere interventies die mensen op hun eigen apparaten kunnen gebruiken om goed wakker te worden.

“Deze studie is belangrijk, aangezien zelfs NASA-astronauten melden dat slaapinertie hun prestaties op het internationale ruimtestation beïnvloedt,” zei Dyer.

“We denken dat een harde ‘piep piep piep’ kan werken om onze hersenactiviteit te verstoren of te verwarren bij het ontwaken, terwijl een meer melodieus geluid zoals de Beach Boys ‘Good Vibrations’ of The Cure’s ‘Close to Me’ ons kan helpen bij de overgang naar een waaktoestand op een effectievere manier.

“Als we ons begrip van het verband tussen geluiden en waaktoestand kunnen blijven verbeteren, zou er op veel gebieden potentieel kunnen zijn voor toepassingen, met name met recente ontwikkelingen in de slaaptechnologie en kunstmatige intelligentie.”