Geheugenspelletjes – goed eten voor een beter geheugen

UTS gezondheidsonderzoekers hebben sterke verbanden gevonden tussen voeding, geheugenverlies en comorbide hartziekten.

Een gezond voedingspatroon is essentieel om goed te leven, maar moeten we veranderen wat we eten naarmate we ouder worden?

UTS-onderzoeker dr. Luna Xu heeft gegevens van ongeveer 139.000 oudere Australiërs bestudeerd en vond sterke verbanden tussen bepaalde voedselgroepen, geheugenverlies en comorbide hartaandoeningen of diabetes.

Dr. Xu ontdekte dat een hoge consumptie van groenten en fruit was gekoppeld aan een verminderde kans op geheugenverlies en de comorbide hartziekte. Hoge consumptie van eiwitrijk voedsel werd geassocieerd met een beter geheugen.

Dr. Xu vond ook dat het verband tussen voedselgroep en geheugenstatus kan variëren tussen verschillende oudere leeftijdsgroepen. Mensen van 80 jaar en ouder met een lage consumptie van granen lopen het grootste risico op geheugenverlies en de comorbide hartziekte, bleek uit haar onderzoek.

“Onze huidige studie impliceert dat de suggesties voor gezond eten van graanconsumptie bij het voorkomen van geheugenverlies en comorbide hartaandoeningen bij ouderen kunnen verschillen van andere leeftijdsgroepen,” zei dr. Xu, die een postdoctorale onderzoeksbeurs van Heart Foundation heeft ontvangen.

Dieetinterventie bij de preventie en het beheer van chronische ziekten is een echte uitdaging.

Ze zei dat de studie wees op een behoefte aan leeftijdsspecifieke richtlijnen voor gezonde voeding.

“De voedingsinterventie bij de preventie en het beheer van chronische ziekten, door rekening te houden met het feit dat oudere populaties vaak gelijktijdig met meerdere chronische aandoeningen te maken hebben, is een echte uitdaging,” zei Dr. Xu.

“Om het beste resultaat voor onze vergrijzende bevolking te bereiken, is sterk wetenschappelijk bewijs dat effectieve voedingsinterventie ondersteunt bij het voorkomen en beheren van gelijktijdig optredende chronische aandoeningen, essentieel.”

Geheugenverlies is een van de belangrijkste vroege symptomen voor mensen met dementie, de tweede belangrijkste doodsoorzaak van Australiërs. Mensen met dementie hebben gemiddeld tussen de twee en acht comorbide aandoeningen, die cognitieve en functionele beperkingen kunnen versnellen. De meest voorkomende comorbiditeiten bij dementie zijn hart- en vaatziekten, diabetes en hypertensie.

Dr. Xu en haar mede-onderzoekers gebruikten gegevens verzameld door de 45 and Up Study van het Sax Institute , de grootste lopende studie naar gezond ouder worden op het zuidelijk halfrond.

The article Eating and healthy ageing: a longitudinal study on the association between food consumption, memory loss and its comorbidities is published in the International Journal of Public Health.