Betrokkenheid van vaderszijde kan gezondheid moeder, kind verbeteren

Vaderlijke betrokkenheid kan positieve gezondheidseffecten hebben voor een moeder en haar baby, volgens een nieuwe studie van Northwestern Medicine and the Centres for Disease Control and Prevention (CDC).

De studie wees uit dat ongehuwde moeders – met of zonder een erkenning van vaderschap (AOP) – een document ondertekend door ongehuwde ouders om de wettige vader van het kind vast te stellen – vaker geneigd zijn om gezondheidsrisico’s aan te gaan en minder waarschijnlijk om beschermend gezondheidsgedrag aan te gaan het tijdstip van zwangerschap vergeleken met getrouwde moeders. De studie gebruikte informatie uit geboorteakten om de burgerlijke staat en AOP’s voor ongehuwde moeders te meten.

Ongehuwde vrouwen hebben minder kans op prenatale zorg tijdens het eerste trimester van de zwangerschap, om ooit borstvoeding te geven, borstvoeding te geven gedurende ten minste acht weken en hebben meer kans om alcohol en rook te drinken tijdens en na de zwangerschap. De frequentie voor een van deze uitkomsten was zelfs nog groter wanneer de moeder zowel ongehuwd was als een erkenning van vaderschap niet was voltooid.

“De periode waarin een vrouw zwanger is en uiteindelijk haar baby bevalt (de perinatale periode) is een significante periode omdat het gezondheidsgedrag dat zij aanneemt van invloed kan zijn op haar gezondheid en die van de baby,” zei co-auteur Dr. Craig Garfield, hoogleraar kindergeneeskunde en medische sociale wetenschappen aan de Northwestern University Feinberg School of medicine en arts aan het Ann & Robert H. Lurie Children’s Hospital in Chicago.

Uit het onderzoek bleek dat ongehuwde vrouwen zijn:

  • Minder kans op prenatale zorg tijdens het eerste trimester van de zwangerschap
  • Om ooit borstvoeding te geven
  • Om minstens acht weken borstvoeding te geven
  • Meer kans om alcohol en rook te drinken tijdens en na de zwangerschap
  • Er is niet veel bekend over hoe de aanwezigheid van een vader gezinnen en kinderen beïnvloedt, vooral voor ongehuwde paren die kinderen hebben, wat tegenwoordig ongeveer 40% van de Amerikaanse geboorten vertegenwoordigt. Deze studie had als doel meer inzicht op dit gebied te krijgen.

De studie analyseerde gegevens van 32 PRAMS-sites (Zwangerschapsrisicobeoordelingssysteem) van 2012 tot 2015 en in totaal 113.020 deelnemers. PRAMS is een doorlopend, op de staat gebaseerd surveillancesysteem van moederlijk gedrag, attitudes en ervaringen voor, tijdens en kort na de zwangerschap.

Het analyseerde geen ouderbetrokkenheid bij koppels van hetzelfde geslacht, omdat de gegevens die in het onderzoek werden gebruikt, afkomstig waren uit de gehele database die vaderschapsrollen erkennen – niet ouderschap -. Garfield zei dat meer onderzoek nodig is naar de invloed van de steun van elke partner – man of vrouw – op de gezondheid van moeder en baby.

Ongehuwde paren met kinderen vertegenwoordigen vandaag ongeveer 40% van de Amerikaanse geboorten. De bevindingen van het onderzoek kunnen artsen die voor kinderen en gezinnen zorgen helpen motiveren om de status en kwaliteit van de relatie van de ouders te onderzoeken, zei Garfield.

“Laten we zeggen dat een moeder alleen naar gezondheidsbezoeken gaat. Alleen al vragen naar de thuissituatie en het niveau van vaderlijke betrokkenheid kan inzicht geven in de behoefte aan hulp of ondersteuning, ”zei Garfield. “In tegenstelling, als beide ouders samen het bezoek bezoeken, kan dit bezoek een gelegenheid zijn om vaders te betrekken bij het belang van hun rol in het welzijn van hun kind, en om hen te onderwijzen en te ondersteunen in hun overgang naar ouderschap.”

Door de aanwezigheid van vaders in deze periode te identificeren, konden artsen passende interventies en praktijken ontwikkelen en aanpassen op basis van de dynamiek van ouderrelaties om de gezondheid van de baby te verbeteren, zei Garfield.

“We weten dat gezondheidsgedrag bij moeders tijdens de zwangerschap en na de bevalling het risico op nadelige gevolgen voor de gezondheid van kinderen kan vergroten,” zei hoofdauteur Katherine Kortsmit in de Divisie Reproductieve Gezondheid van het CDC. “Hoewel we de betrokkenheid van de vader bij de beschikbare gegevens niet direct konden beoordelen, suggereert deze studie dat betrokken vaders en vaderlijke cijfers kunnen helpen bij het verbeteren van het gezondheidsgedrag van de moeder rond de tijd van de zwangerschap.”