Hoge blootstelling luchtvervuiling veroorzaakt hersenveranderingen

Een nieuwe studie suggereert dat significante vroege kinderjarenblootstelling aan verkeersgerelateerde luchtvervuiling (TRAP) geassocieerd is met structurele veranderingen in de hersenen op de leeftijd van 12.

Uit het onderzoek van het Cincinnati Children’s Hospital Medical Center bleek dat kinderen met hogere niveaus van TRAP-blootstelling bij de geboorte op 12-jarige leeftijd een afname van het volume grijze stof en corticale dikte hadden in vergelijking met kinderen met lagere blootstellingsniveaus.

“De resultaten van dit onderzoek, hoewel verkennend, suggereren dat waar je woont en de lucht die je inademt, invloed kan hebben op hoe je hersenen zich ontwikkelen”, zegt Travis Beckwith, PhD, een onderzoeker bij Cincinnati Children’s en hoofdauteur van het onderzoek. “Terwijl het percentage van verlies is veel minder dan wat zou kunnen worden gezien in een degeneratieve ziekte, dit verlies kan voldoende zijn om de ontwikkeling van verschillende fysieke en mentale processen te beïnvloeden. ”

Grijze materie omvat hersengebieden die betrokken zijn bij motorische controle, evenals sensorische waarneming, zoals zien en horen. Corticale dikte geeft de buitenste grijze materie diepte weer. De studie toonde aan dat specifieke regio’s in de frontale en pariëtale lobben en de kleine hersenen werden beïnvloed met dalingen in de orde van 3 tot 4 procent.

“Als TRAP-blootstelling in het vroege leven de ontwikkeling van de hersenen onomkeerbaar schaadt, kunnen structurele gevolgen blijven bestaan, ongeacht het tijdstip voor een volgend onderzoek,” zegt Dr. Beckwith.