Leukemie combo chemo- en immunotherapie giftig voor oude, kwetsbare patiënten

Ongeveer 32 procent van de oudere, ziekere patiënten die deelnamen aan een klinisch onderzoek naar leukemie ondervonden ernstige bijwerkingen van een behandeling die een chemotherapie en een immunotherapie-medicijn combineerde, waardoor onderzoekers de studie moesten pauzeren en de Amerikaanse Food and Drug Administration om uiteindelijk de combinatie uit de huidige studie.

Vrijgegeven tijdens de 61e jaarlijkse bijeenkomst van de American Society of Hematology (ASH), dienen de bevindingen als triomf en waarschuwing. Het gerandomiseerde, twee-armige proefontwerp stelde onderzoekers in staat het toxiciteitssignaal vroegtijdig te vangen, slechts acht maanden nadat de eerste patiënt was ingeschreven. De studie illustreert ook de spanning waarmee kankeronderzoekers momenteel te maken hebben, omdat criteria voor klinische proeven worden losgemaakt en er aanwijzingen zijn dat immunotherapieën ernstige bijwerkingen kunnen veroorzaken, vooral voor patiënten, velen van hen die ouder zijn en andere ziekten zoals diabetes beheersen.

“Onze bevindingen benadrukken speciale zorgen waarmee kankerartsen rekening moeten houden bij het inschrijven van kwetsbare populaties,” zei Annette Hay, MD, een hematoloog aan de Queen’s University in Canada die, samen met Sarit Assouline, MD, van het Joods Joods Algemeen Ziekenhuis van McGill, co-leidt dit gedeelte van de leukemie-studie. “We zien ook het belang van waakzaamheid en nauwe samenwerkingen, ook met de FDA, om de veiligheid van de patiënt te waarborgen.”

De resultaten komen voort uit een proef uitgevoerd door het SWOG Cancer Research Network, een netwerk voor klinische proeven met kanker, gefinancierd door het National Cancer Institute (NCI) via de National Institutes of Health. Hay presenteerde ze vandaag in een postersessie in Orlando, Florida tijdens de ASH Annual Meeting, ‘s werelds grootste conferentie gewijd aan bloedziekten en bloedkanker zoals lymfoom.

De studie, S1612, is een unieke samenwerking tussen de Canadian Cancer Trials Group, waar Hay en Assouline lid zijn, en SWOG, de Alliance for Clinical Trials in Oncology, en de ECOG-ACRIN Cancer Research Group. Alle vier groepen worden gefinancierd door NCI via hun National Clinical Trials Network. S1612 gelanceerd in december 2018 om behandelingen te testen voor acute myeloïde leukemie (AML) en hoog-risico myelodysplastisch syndroom (MDS), een beenmergaandoening die soms “pre-leukemie” wordt genoemd.

Hay en de andere onderzoekers probeerden proefuitsluitingen te minimaliseren en oudere, minder fitte volwassenen toe te laten. Dat komt omdat de meeste mensen die AML en MDS krijgen ouder zijn dan 60 jaar wanneer ze worden gediagnosticeerd. Deze oudere volwassenen zijn echter niet goed vertegenwoordigd in onderzoeken omdat zoveel mensen geen lid mogen worden. Om studies representatiever te maken en hun resultaten meer generaliseerbaar te maken, hebben de American Society of Clinical Oncology en de Friends of Cancer Research opgeroepen tot meer inclusieve studiecriteria in een reeks artikelen die in 2017 in het Journal of Clinical Oncology zijn gepubliceerd. In 2018 hebben de FDA en NCI beide nieuwe registratierichtlijnen uitgegeven voor respectievelijk door de industrie en door de overheid gefinancierde kankeronderzoeken, waarmee patiënten met onder andere orgaandisfunctie of een diagnose van kanker in het verleden in aanmerking kunnen komen voor inschrijving.

Link