Nieuwe bloedtesttechnologie voor nauwkeurige detectie van kankercellen

Baanbrekende technologie die nauwkeurig vroege screening op kankercellen kan uitvoeren en de ziektestatus effectief kan volgen, is met succes ontwikkeld door een biomedisch onderzoeksteam van de City University of Hong Kong (CityU).

Met een nauwkeurigheid van meer dan 90% kan de nieuwe technologie kankercellen detecteren met slechts 4 ml bloed in niet meer dan vijf minuten, zodat een patiënt zijn of haar risico op kanker zo snel mogelijk kent. De nieuwe technologie kan ook de effectiviteit controleren van geneesmiddelen die voor medische behandeling worden gebruikt.

Ontwikkeld op basis van het “celmanipulatie- en testplatform op basis van microfluïdische chiptechnologie”, kan het proces nauwkeurig tumorcellen identificeren die in het bloed circuleren. Zonder dat patiënten een operatie moeten ondergaan, kan de technologie tumoren tot 0,1 mm detecteren in de vroege stadia van kanker.

Onder leiding van professor Michael Yang Mengsu, waarnemend decaan van het Jockey Club College of Veterinary Medicine and Life Sciences en Yeung Kin Man Chair Professor bij Biomedical Sciences bij CityU, zijn belangrijke leden van het onderzoeksteam dr. Henry Zou Heng, dr. Edwin Yu Wai-kin en Dr. Xu Tao, alle Senior Research Associates bij het Department of Biomedical Sciences van CityU.
Conventionele middelen voor de diagnose van kanker, zoals medische beeldvorming en weefselbiopsie, zijn niet nauwkeurig genoeg. Het testen van bloed op eiwitmarkers geproduceerd door een tumor heeft een gevoeligheid en specificiteit van slechts ongeveer 50 tot 60%.

De nauwkeurigheid van bloedtesten voor vloeibare biopsie is aanzienlijk verbeterd door de screeningstechnologie die is ontwikkeld door het onderzoeksteam van CityU, met een hoge gevoeligheid en specificiteit van meer dan 90%. De technologie kan drie tot zes maanden eerder op kanker screenen dan medische beeldvorming. Bijvoorbeeld, medische beeldvorming detecteert mogelijk geen tumoren zo klein als 0,1 mm, terwijl de nieuwe technologie van CityU kankercellen kan detecteren in slechts 4 ml bloed en binnen vijf minuten, waardoor het momenteel de snelste screeningstechnologie ter wereld is.

“Hoewel kankermarkers via een bloedtest kunnen worden gevonden, willen we het bestaan ​​van kankercellen in het bloed rechtstreeks onderzoeken. Het is best moeilijk om dit te doen. Onze doorbraak in onderzoek is om circulerende tumorcellen binnen de kortste tijd ter wereld en met hoge nauwkeurigheid te onderzoeken door het gebruik van een microfluïdische chip en detectie van oppervlakterecificaties aan de tumor, “zei dr. Yu.

“Onze technologie kan worden toegepast op bloedtesten voor de vroege screening van tumorcellen en de identificatie van risico’s. Het kan ook worden gebruikt om de status van kankerpatiënten te volgen om te weten hoe ze reageren op hun huidige medische behandeling en of ze een nieuwe behandeling moeten krijgen, “voegde Dr. Zou toe.

Bij het bepalen of immunotherapie een geschikte behandeling is voor kankerpatiënten, is de standaardmanier weefselbiopsie uit te voeren. De tumordoeltechnologie van CityU kan echter bepalen of een patiënt een operatie nodig heeft, eenvoudig door het analyseren van eiwitten op het oppervlak van kankercellen. Het testresultaat is nauwkeuriger dan weefselonderzoek.

De nieuwe technologie kan ook worden gebruikt om te testen of kankerpatiënten resistentieproblemen hebben, wat artsen kan helpen beslissen of nieuwe medicatie of behandeling nodig is.

“We hopen dat patiënten snel kunnen worden behandeld door extreem vroege screening en nauwkeurige monitoring van de ziektestatus. Onze nieuwe technologie kan artsen helpen de effectiviteit van de behandeling te beoordelen en de nodige aanpassingen te maken, “zei Dr. Zou.

Persbericht City University of Hong Kong