Genetica kan bepalen wie baat heeft bij effecten broccoli op gezondheid nieren

Nieuw onderzoek geeft aan dat de voordelen van een voedingssamenstelling voor de gezondheid van de nieren kunnen afhangen van de genetica van een persoon. De bevindingen, die verschijnen in een komende uitgave van JASN, kunnen nuttig zijn voor het afstemmen van interventies om nierziekte te voorkomen of te behandelen.

Glutathione S-transferase mu-1 (GSTM1) is een enzym dat een rol speelt bij het verwijderen van het lichaam van toxines en het bestrijden van oxidatieve stress. Veel individuen dragen een variant in het GSTM1-gen die de expressie van het gen voorkomt (een nulvariant genoemd) en daarom ontbreekt de productie van het enzym. Een team onder leiding van Thu H. Le, MD (University of Rochester Medical Center) toonde eerder aan dat individuen die deze variant dragen, een hoger risico lopen op achteruitgang van de nierfunctie.

In hun nieuwste studie ontdekten de onderzoekers dat deletie van het gen nierbeschadiging bij muizen met hypertensie en nierziekte verhoogt. Het aanvullen van het dieet met broccolipoeder (dat rijk is aan een antioxidant-activerende stof) verminderde nierbeschadiging bij de genetisch veranderde muizen, maar niet bij normale muizen met nierziekte.

“We speculeren dat het GSTM1-enzym mogelijk betrokken is bij de afbraak van antioxidantbevorderende verbindingen, en daarom kan een tekort aan het enzym de biologische beschikbaarheid van beschermende verbindingen die relevant zijn voor nierziekte verhogen,” zei Dr. Le.

Toen de onderzoekers informatie van een groot klinisch onderzoek onderzochten, ontdekten ze dat een hoge consumptie van broccoli en andere kruisbloemige groenten in verband werd gebracht met een lager risico op nierfalen, voornamelijk bij deelnemers met de nulvariant GSTM1.

“Onze studie belicht dieet-gen interacties bij nierziekten en illustreert dat de reactie op het ziekteveranderende effect van voeding wordt beïnvloed door genetica,” zei Dr. Le. “In de context van gepersonaliseerde en precisiegeneeskunde kan een verhoogde consumptie van kruisbloemige groenten beschermend zijn, met name in die welke GSTM1 missen die genetisch het meeste risico lopen op progressie van de nierziekte. Bovendien suggereert onze studie dat het kennen van de genetische informatie van een individu het mogelijk maakt een interventie op maat te maken om de progressie van de nierziekte te voorkomen of uit te stellen bij degenen die zouden reageren op basis van hun genetische samenstelling. “