Verband angst aanstaande moeder en reaktie kind op droevige spraak

Een onderzoek heeft een mogelijk verband aangetoond tussen zwangerschapsgerelateerde angstgevoelens en hoe de hersenen van een baby reageren op droevige spraak. Onderzoekers van de Aalto Universiteit en de Universiteit van Turku in Finland toonden aan dat moeders met hoge angstscores bij 24 weken zwangerschap bevallen van baby’s die verminderde hersenreacties hadden op droevig klinkende spraak. Het effect was aanzienlijk kleiner na 34 weken zwangerschap, wat suggereert dat de effecten van zwangerschapsgerelateerde angst gemakkelijker kunnen worden overgedragen op de ongeboren baby in het midden van in plaats van de late zwangerschap. Het bestuderen van een grotere groep zou het mogelijk maken om de gedragsimplicaties van de waargenomen veranderingen te begrijpen.

“Gebieden van het brein van de baby die omgaan met emotie en spraak waren minder actief bij het luisteren naar droevige spraak als de moeders van de baby hoge zwangerschapsgerelateerde angst hadden gemeld”, zei Dr. Ilkka Nissilä, een onderzoeker aan de Aalto Universiteit, een van de auteurs van de studie.

Zwangerschapsgerelateerde angst verwijst naar zorgen die specifiek betrekking hebben op de zwangerschap, zoals zorgen over veranderingen in uiterlijk, arbeid en geboorte, de gezondheid van het ontwikkelende kind en toekomstig ouderschap. Eerdere studies hebben al een verband aangetoond tussen angst tijdens de zwangerschap en neurologische ontwikkeling bij zuigelingen, wat de onderzoekers ertoe heeft aangezet om emotionele spraak en angst in deze studie te onderzoeken.

“Hoewel we een verandering in de hersenreactie kunnen waarnemen, kunnen we niet met zekerheid zeggen hoe het verband houdt met gedrag, of hoe de veranderingen die we hebben waargenomen het kind in de loop van de tijd beïnvloeden”, zei dr. Nissilä. “Wat we zeker weten is dat een groter onderzoek met meer proefpersonen nodig is om te begrijpen hoe dergelijke observaties met behulp van neuroimaging verband houden met de ontwikkeling van de baby’s naarmate ze ouder worden.”

Professor Hasse Karlsson, professor in integratieve neurowetenschappen en psychiatrie aan de Universiteit van Turku, zei: “Een van de voordelen van de FinnBrain-studie is dat de baby’s meerdere jaren worden opgevolgd. Dit maakt het mogelijk om later uit te vinden of deze bevinding verband houdt tot alle klinisch relevante resultaten. ”

De studie onderzocht de gegevens van 19 moeder-baby-paren uit Finland. Het hersenscannen werd uitgevoerd met een techniek die diffuse optische tomografie of DOT wordt genoemd, waarbij een set lichtbronnen en detectoren aan de zijkant van het hoofd van de baby worden gebruikt om veranderingen in de bloedstroom in de hersenen te meten. Met de methode kan de studie worden uitgevoerd terwijl de baby op de schoot van zijn moeder ligt en bijna stil is, in tegenstelling tot de fMRI-scans die vaak worden gebruikt bij functionele neurowetenschapsexperimenten waarvoor stil in een luide scanner moet liggen. De DOT-apparatuur betekende dat de onderzoekers gemakkelijk spraakgeluiden voor de baby’s konden spelen en tegelijkertijd hun hersenen konden scannen. Ze hopen de DOT-technologie voor toekomstig werk verder te kunnen verbeteren door deze draadloos te maken.

Het werk werd gepubliceerd in het Journal of Affective Disorders, je kunt de volledige open-access paper hier bekijken https://doi.org/10.1016/j.jad.2019.10.047. Het onderzoek werd uitgevoerd als onderdeel van een samenwerking tussen de Aalto Universiteit, de Universiteit van Turku, de Universiteit van Helsinki en het Universitair Ziekenhuis van Helsinki. De moeders en baby’s maakten deel uit van het FinnBrain-geboortecohortonderzoek en het onderzoek werd gefinancierd door de Academie van Finland, Jane en Aatos Erkko Foundation, Signe en Ane Gyllenberg Foundation, State Research Grant (EVO), Yrjö Jahnsson Foundation, de Finse Vereniging of Sciences and Letters and the National Graduate School of Clinical Investigation (VKTK).