Dieren zijn niet om te dragen, doe niet mee aan wrede martelingen

Nu de tijd van kerstinkopen is aangebroken brengt PETA haar allereerste reportage over de Russische bontindustrie uit. Uit videobeelden opgenomen door onderzoekers van PETA Azië blijkt dat medewerkers konijnen met een metalen pijp sloegen en hun koppen afhakten terwijl ze nog bij bewustzijn waren, chinchilla’s elektrocuteerden en hun de nek braken en dieren aan andere gruwelen onderwierpen op vijf pelsdierhouderijen. Een medewerker van een van de bedrijven zei dat de pelsdierhouderij huiden verkocht aan Kopenhagen Fur, naar eigen zeggen het grootste bontveilinghuis ter wereld. Een ander bedrijf dat door PETA Azië werd onderzocht levert huiden aan veilinghuis Saga Furs. PETA en haar zusterorganisaties leggen al tientallen jaren dierenmishandeling bloot op pelsdierhouderijen over de hele wereld, en deze meest recente reportage toont aan dat er niets is veranderd.

“Het winkelend publiek moet erop alert zijn dat er achter elke bontjas, -kraag, of -manchet een vieze draadkooi, een krijsend dier en een met bloed besmeurde slachtvloer schuilgaat”, zegt PETA-woordvoerder Mimi Bekhechi. “PETA roept alle modemerken en detailhandelaren op om deze gekwelde dieren vrede te bieden door bontvrij te worden.”

Sommige konijnen waren nog in leven en bewogen nog terwijl een medewerker hen onthoofdde. Hun bloed spetterde op de vloer en hun koppen werden in manden vol konijnenkoppen gegooid – terwijl andere konijnen doodsbang en trillend toekeken. Een medewerker plaatste de electroden niet juist op een chinchilla, en het dier krijste en had meer dan een minuut lang stuiptrekkingen voordat hij of zij eindelijk verslapte. Toen brak de medewerker de nek van de chinchilla.

Dieren werden gehouden in vieze draadkooien. Sommige daarvan werden blootgesteld aan de weerselementen, terwijl anderen in donkere ruimtes stonden. Nertsen en sabelmarters ijsbeerden onophoudelijk – een teken van psychologisch leed – terwijl een vos die zich nergens kon verstoppen ineenkromp van angst. Een chinchilla leek blind te zijn maar werd alsnog gedwongen om te paren. En een werknemer legde uit dat dieren gedood worden als ze zich ontlasten in het “verkeerde” deel van de kooi. “Alle dieren moeten schoon zijn”, zei hij. “Als je huid produceert die niet schoon is, gaat er veel van de prijs af.”

Ontwerpers die hebben geweigerd om met bont te werken zijn onder andere Gucci, Stella McCartney, Versace, Vivienne Westwood, Calvin Klein, Burberry, Chanel, Prada, Jean Paul Gaultier en vele anderen.

PETA – wiens motto deels luidt: “dieren zijn niet van ons om te dragen” – verzet zich tegen het speciësisme, een wereldbeeld waarin de mens superieur is en andere dieren louter handelswaar zijn om naar believen te gebruiken en te doden.