Stamceltherapie helpt gebroken harten op onverwachte wijze te genezen

Stamceltherapie helpt harten te herstellen van een hartaanval, hoewel niet om de biologische redenen die oorspronkelijk twee decennia geleden werden voorgesteld en die tegenwoordig de basis vormen voor lopende klinische onderzoeken. Dit is de conclusie van een studie die een heel andere manier laat zien dat hartstamcellen het gewonde hart helpen – niet door beschadigde of dode hartcellen te vervangen zoals aanvankelijk werd voorgesteld.

De studie meldt dat het injecteren van levende of zelfs dode hartstamcellen in de gewonde harten van muizen een acuut ontstekingsproces veroorzaakt, dat op zijn beurt een wondgenezingachtige reactie genereert om de mechanische eigenschappen van het gewonde gebied te verbeteren.

Gemedieerd door macrofaagcellen van het immuunsysteem, leverde het secundaire genezingsproces een bescheiden voordeel op voor de hartfunctie na een hartaanval, volgens Jeffery Molkentin, PhD, hoofdonderzoeker, directeur van Moleculaire Cardiovasculaire Biologie bij het Cincinnati Children’s Hospital Medical Center en een professor van de Howard Hughes Medical Institute (HHMI).

Link