Dieetgewoonten dragen bij aan de hoeveelheid gifstoffen in het lichaam

In een nieuwe studie van het Noorse Instituut voor Volksgezondheid onderzochten onderzoekers hoe voeding de niveaus van milieuverontreinigende stoffen bij zwangere vrouwen en kinderen beïnvloedt.

De resultaten van het onderzoek tonen aan dat:

  • Vrouwen die meer dan drie vismaaltijden per week aten en kinderen die meer dan twee vismaaltijden per week aten, hadden hogere niveaus van PCB, PFAS (per- en polyfluorylverbindingen), arseen en kwik in hun bloed.
  • Hoge fruitconsumptie werd geassocieerd met meer residuen van bestrijdingsmiddelen in de urine bij zowel vrouwen als kinderen.
  • Kinderen die meer dan eens per week biologisch voedsel aten, hadden lagere niveaus van pesticideresiduen en ftalaten (stoffen in plastic) in hun urine, vergeleken met kinderen die geen biologisch voedsel aten.

“Zwangere vrouwen en kinderen zijn bijzonder kwetsbaar voor milieuverontreinigende stoffen, maar we hebben in dit onderzoek geen gezondheidsrisico’s overwogen. We hebben alleen gekeken of voeding in verband wordt gebracht met de hoeveelheid verontreinigingen in bloed en urine, ”legt Papadopoulou uit.

Bron: Noorse Instituut voor Volksgezondheid