1 op 5 kinderen leeft in armoede in 40 van de rijkste landen ter wereld

Sommige van de rijkste landen ter wereld kenden tussen 2014 en 2021 een scherpe stijging van de kinderarmoede, blijkt uit gegevens die vandaag zijn gepubliceerd door UNICEF Innocenti – Global Office of Research and Foresight.

Uit rapportkaart 18: Child Poverty in the Midst of Wealth – het laatste in de serie over het welzijn van kinderen in de OESO- en EU-landen – blijkt dat Polen en Slovenië het het beste doen wat betreft de inspanningen om kinderarmoede aan te pakken, gevolgd door Letland en de Republiek van Korea. Daarentegen blijven enkele van de rijkste landen in het rapport achter, bijna onderaan de landenranglijst.

Het rapport presenteert het meest actuele, vergelijkbare beeld van de armoede waar kinderen in de OESO- en EU-landen mee te maken krijgen, en analyseert het inkomenssteunbeleid van regeringen voor gezinnen met kinderen. Het constateert dat, ondanks een algemene daling van de armoede met bijna 8 procent in 40 landen tussen 2014 en 2021, er eind 2021 nog steeds ruim 69 miljoen kinderen in huishoudens woonden die minder dan 60 procent van het gemiddelde nationale inkomen verdienden.

“De gevolgen van armoede voor kinderen zijn zowel hardnekkig als schadelijk”, zegt Bo Viktor Nylund, directeur van UNICEF Innocenti – Global Office of Research and Foresight. ‘Voor de meeste kinderen betekent dit dat ze kunnen opgroeien zonder voldoende voedzaam voedsel, kleding, schoolbenodigdheden of een warme plek om thuis te noemen. Het verhindert de vervulling van rechten en kan leiden tot een slechte lichamelijke en geestelijke gezondheid.”

De gevolgen van armoede kunnen een leven lang duren. Kinderen die in armoede leven, hebben minder kans om hun school af te ronden en verdienen als volwassenen een lager loon. Volgens het rapport leeft iemand die in een achterstandsgebied is geboren in sommige landen waarschijnlijk acht tot negen jaar korter dan iemand die in een welvarend gebied is geboren.

Het rapport benadrukt ook de enorme ongelijkheid op het gebied van armoederisico’s. In 38 landen met beschikbare gegevens hebben kinderen die in een eenoudergezin leven ruim drie keer zoveel kans om in armoede te leven als andere kinderen. Kinderen met een handicap en kinderen met een etnische/raciale minderheidsachtergrond lopen ook een hoger dan gemiddeld risico.

Volgens de bevindingen kende deze groep landen tussen 2012 en 2019 een stabiele economische groei, wat een kans bood om te herstellen van de gevolgen van de recessie van 2008-2010. Hoewel een aantal landen in deze periode de kinderarmoede terugdrong, kenden enkele van de rijkste landen echter de grootste achteruitgang. Het rapport laat ook zien dat landen met vergelijkbare niveaus van nationaal inkomen, zoals Slovenië en Spanje, grote verschillen kennen in hun kinderarmoedecijfers: respectievelijk 10 procent en 28 procent.

De levensomstandigheden van kinderen kunnen worden verbeterd, ongeacht de rijkdom van een land, aldus het rapport. Polen, Slovenië, Letland en Litouwen – die niet tot de rijkste OESO- en EU-landen behoren – hebben bijvoorbeeld een belangrijke vermindering van de kinderarmoede gerealiseerd, met een daling van 38 procent in Polen en een daling van 31 procent in de andere landen. Ondertussen zagen vijf landen met hogere inkomens – het Verenigd Koninkrijk (+20 procent) en Frankrijk, IJsland, Noorwegen en Zwitserland (allemaal rond de +10 procent) – de grootste stijging in het aantal kinderen dat in huishoudens leeft die financiële problemen ervaren sinds 2014.

Om kinderarmoede uit te roeien roept de Report Card regeringen en belanghebbenden op om dringend:

De sociale bescherming voor kinderen uitbreiden, inclusief kinder- en gezinsbijslagen als aanvulling op het gezinsinkomen van gezinnen.

Zorg ervoor dat alle kinderen toegang hebben tot hoogwaardige basisdiensten, zoals kinderopvang en gratis onderwijs, die essentieel zijn voor hun welzijn.

Creëer werkgelegenheid met adequate lonen en gezinsvriendelijk beleid, zoals betaald ouderschapsverlof, om ouders en verzorgers te ondersteunen bij het balanceren van werk en zorgverantwoordelijkheden.

Zorg ervoor dat er maatregelen zijn die zijn aangepast aan de specifieke behoeften van minderheidsgroepen en eenhoofdige huishoudens, om de toegang tot sociale bescherming, essentiële diensten en fatsoenlijk werk te vergemakkelijken en de ongelijkheid te verminderen.
“Contante uitkeringen hebben een onmiddellijk effect op het verlichten van de armoede. Beslissers kunnen huishoudens ondersteunen door de uitgaven aan kinder- en gezinsbijslagen te prioriteren en te verhogen”, aldus Nylund. “Er kan veel geleerd worden van de successen van verschillende landen. Hoe we dit leren gebruiken, zal bepalen hoe effectief we het welzijn van kinderen vandaag en in de toekomst kunnen garanderen.”