Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Mannen plegen vaker wetenschappelijke fraude dan vrouwen

Wangedrag gebeurt over heel het loopbaanspectrum, van stagiaires tot senior wetenschappers.

Mannelijke wetenschappers zijn veel meer geneigd om fraude te plegen dan vrouwen en de fraude gebeurt over heel het loopbaanspectrum, van stagiaires tot seniors. De analyse van professioneel wangedrag werd mede geleid door een onderzoeker aan het Albert Einstein College of Medicine van de Yeshiva University en is vandaag gepubliceerd in het online tijdschrift mBIO.

"Het feit dat wangedrag voorkomt in alle stadia van de loopbaan suggereert dat de aandacht voor ethische aspecten van wetenschappelijk handelen niet beperkt moet worden tot de opleiding maar ook verder in de lopende praktijk", zegt senior auteur Arturo Casadevall, MD, Ph.D., hoogleraar en voorzitter van microbiologie & immunologie en professor in de geneeskunde aan Einstein, en hoofdredacteur van MBIO.

Hij voegde eraan toe: "Onze bevinding - dat mannen oververtegenwoordigd zijn in het plegen van wangedrag - impliceert een verschil in sekse die we beter zouden moeten begrijpen in een poging om de integriteit van het onderzoek te bevorderen."

In een eerdere studie vond Dr Casadevall dat wangedrag verantwoordelijk is voor twee derde van alle ingetrokken wetenschappelijke artikelen. De bevinding was onverwacht, omdat eerder onderzoek had gesuggereerd dat fouten verantwoordelijk waren voor het merendeel van de ingetrokken wetenschappelijke artikelen.

Onderzoekers begonnen met de huidige studie om beter te begrijpen wie zich schuldig maakt aan wetenschappelijke fraude. Ze beoordeelden 228 individuele gevallen van wangedrag gemeld door het "United States Office of Research Integrity (ORI)" van 1994 tot en met 2012. ORI promoot het verantwoordelijke verrichten van onderzoek en onderzoekt beschuldigingen van wangedrag aangebracht door het "Department of Health and Human Services."

Uit een analyse blijkt dat fraude betrokken was in 215 (94 procent) van de 228 gevallen gerapporteerd door het ORI. Daarvan waren 40 procent stagiairs, 32 procent docenten en 28 procent ander betrokken onderzoekspersoneel (onderzoekers, technici, studie-coördinatoren, en interviewers).

In totaal werden 65 procent van de gevallen van fraude gepleegd door mannen, maar het percentage varieerde tussen de academische disciplines: 88 procent van de docenten die wangedrag pleegden waren mannen, in vergelijking met 69 procent van de postdocs, 58 procent van de studenten, en 43 procent van het overige onderzoekspersoneel. In elke loopbaan, is het aandeel van mannen die fraude plegen groter dan ooit gedacht. Het sekseverschil was verrassend groot onder de faculteit, zei Dr Casadevall, die tevens in het bezit is van de "Leo and Julia Forchheimer Chair / Microbiologie & Immunologie". Van de 72 docenten die gefraudeerd hebben waren slechts 9 vrouwen - een derde van de verwachte 27 als vrouw.

In de studie werd niet onderzocht waarom mannen meer neiging hebben om fraude te plegen. Een mogelijkheid is dat de fout biologisch wordt aangedreven. "Uit het onderzoek blijkt dat mannen meer de neiging hebben om risico's nemen dan vrouwen en fraude plegen brengt meer risico met zich mee," zei Dr Casadevall. "Het kan ook zijn dat mannen meer competitief zijn,of dat vrouwen gevoeliger zijn voor de dreiging van sancties. Ik denk dat het beste antwoord is dat wij het niet weten. Nu we het probleem gedocumenteerd hebben kunnen we overgaan tot een ernstige discussie over wat er gaande is en wat kan worden gedaan. "

De onderzoekers waren uitgegaan van de hypothese dat de meerderheid van de gevallen van wangedrag onder stagiairs zou voorkomen, die geconfronteerd worden met grote druk om te publiceren - een cruciale stap in de richting van het verkrijgen van onderzoeksgelden. Maar ze vonden dat wangedrag min of meer gelijkmatig verdeeld was over het loopbaanspectrum. "Je zou denken dat een wetenschapper op de carrièreladder zich veiliger zou voelen. Maar hoe groter het laboratorium is, hoe meer subsidies je nodig hebt; dit verhoogt de druk om te publiceren en de verleiding om vals te spelen", aldus dr. Casadevall .

Vragend voor meer onderzoek naar de motieven voor wetenschappelijk wangedrag, adviseert Dr Casadevall periodieke ethische opleiding voor wetenschappers op alle niveaus van de academische wereld. "Op dit moment denken wij aan etische opleiding voor stagiaires," voegde hij eraan toe. "Nu doen wij niets nadat ze zijn ingehuurd. Het zou helpen als de universiteiten de nodige bijscholing in de ethiek zouden voorzien zoals ze doen met cursussen om seksuele intimidatie op de werkplek te voorkomen. Het zal niet alle wangedrag stoppen, maar het is een start in de goede richting."

Andre Teirlinck


 

 


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats