Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Roken en depressieve symptomen bij adolescente meisjes zijn alarmerend voor postmenopauzale osteoporose

Een recente studie toont aan dat roken en depressie bij adolescenten een negatieve invloed hebben op de botdichtheid, zeggen onderzoekers in het Journal of Adolescent Health

Philadelphia, PA, april 2013 - Depressie, angst, en roken zijn geassocieerd met een lagere botdichtheid (BMD) bij volwassenen maar deze factoren zijn niet eerder onderzocht tijdens de adolescentie wanneer meer dan 50% van de botopbouw plaatsvindt. Deze longitudinale voorlopige studie is de eerste om aan te tonen dat roken en depressieve symptomen bij adolescente meisjes een negatieve invloed hebben op de adolescente botopbouw die alarmerend kan zijn voor een toekomst beperkt door een lage botmassa of osteoporose en hogere fracturen bij de postmenopauze. De studie is gepubliceerd in het Journal of Adolescent Health, het officiële tijdschrift van de Society for Adolescent Health and Medicine (SAHM).

Osteoporose is een duur gezondheidsprobleem. Hoewel het vooral tot uiting komt bij postmenopauzale vrouwen heeft het zijn wortels in de periode van de groei met inbegrip van de adolescentie. De National Osteoporosis Foundation schat dat tien miljoen Amerikanen al osteoporose hebben en een extra 34 miljoen gevaar lopen. In 2005 waren er naar schatting twee miljoen breuken toe te schrijven aan osteoporose en kostte dat een geschatte $ 19 miljard aan verzorging. Deze getallen zullen naar verwachting stijgen tot drie miljoen fracturen en 25,3 miljard dollar aan kosten per jaar in 2025; een belangrijk volksgezondheidsprobleem.

Meta-analyses hebben aangetoond dat depressie bij volwassenen verband houdt met osteoporose en een lagere botdichtheid (BMD). Roken heeft ook een negatieve invloed op de gezondheid van de botten waarbij volwassen rokers een lagere botdichtheid hebben vergeleken met niet-rokers, met een waarschijnlijk toenemend risico op botbreuken van maar liefst 31%.

Depressie en angststijging tijdens adolescentie, met name bij meisjes, en roken en alcoholgebruik worden vaak geïnitieerd rond die periode. Zowel depressie als gebruik van bepaalde middelen worden vaak chronisch na de adolescentie. Er is echter een gebrek aan informatie over de vraag of deze factoren van invloed zijn bij de botopbouw tijdens adolescentie.

Onderzoekers van het Ziekenhuis van de Cincinnati Children's, University of Cincinnati College of Medicine, en de Pennsylvania State University selecteerden 262 gezonde meisjes tussen 11 en 19 jaar uit een tiener kliniek in een groot kinderziekenhuis en de omliggende gemeenschap als vertegenwoordigers van normaal ontwikkelende adolescenten voor de vier leeftijdsgroepen (11, 13, 15 en 17 jaar). Het doel was om in elke leeftijdsgroep een aantal rokers te hebben in verhouding met de nationale statistieken. De meisjes kregen driemaal per jaar thuisbezoek. Telefonische interviews namen driemaandelijks plaats tussen de jaarlijkse bezoeken.

Botopbouw werd geschat op basis van het mineraal gehalte (TB BMC) en lumbale wervelkolom en de totale heup bot mineraal dichtheid (BMD).

Onderzoekers vonden dat wanneer rokers bij het begin van de adolescentie gelijkwaardige niveaus van de lumbale wervelkolom en totale heup BMD hadden als de nietrokers de totale BMD opbouw tijdens adolescentie significant lager was naarmate de rookfrequentie hoger was. Depressieve symptomen vertoonden een iets ander patroon. Meisjes met hogere niveaus van de symptomen hadden een significant lagere lumbale wervelkolom BMD tijdens de adolescentie. Er was geen verband tussen alcoholgebruik of angstklachten of hun interacties met de leeftijd bij elke botmeting.

"De adolescentie is een cruciale periode in de ontwikkeling van vrouwen die de basis legt voor hun gezondheid over de hele levensduur", zegt hoofdonderzoeker Lorah D. Dorn, PhD, van het Cincinnati Children's Hospital Medical Center aan de University of Cincinnati College of Medicine, Department of Pediatrics, Cincinnati, Ohio. "Zo veel bot wordt opgebouwd in de twee jaar rond de eerste maandstonden als er verloren gaat in de laatste vier decennia van het leven."

"Voor zover wij weten is onze studie de eerste om te testen en aan te tonen dat rookgedrag en depressieve symptomen bij meisjes een negatief effect hebben op de botopbouw tijdens de adolescentie. Het is te vroeg om te pleiten voor screening op BMD bij adolescenten met depressieve symptomen of degenen die roken, maar onze studie moet worden gerepliceerd om te bepalen of een grotere waakzaamheid bij het toezicht op de bot minerale status nodig is ", besluit ze.

In een commentaar gepubliceerd in hetzelfde artikel prezen Giovanni Cizza, MD, PhD, MHSC, en Kristina I. Rother, MD, MHSC, van het National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, National Institutes of Health, het klinische en volksgezondheidsbelang van het onderzoek en noemde een aantal potentiële biologische en sociale factoren die mogelijk hebben bijgedragen tot deze interessante resultaten, zoals de rol van de body-mass index (BMI), de sociaal-economische status, maaltijd schema's, en het probleem van depressieve symptomen tijdens de adolescentie "een tijd van grote veranderingen en psychologische onrust."

Cizza en Rother stellen zich een aantal vragen met de conclusie dat "Meer onderzoek nodig is om beter inzicht te krijgen in de mechanismen die bemiddelen bij de botopbouw zoals: zijn slaapstoornissen als gevolg van depressieve symptomen of gewoon als gevolg van vrijwillig slaaptekort, mee verantwoordelijk voor de botopbouw?

Vertaling: Andre Teirlinck


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats