Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Passief roken verhoogt het risico van ernstige dementie

Uit een studie van bijna 6.000 personen in 5 provincies in China blijkt dat mensen die worden blootgesteld aan passief roken een significant verhoogd risico hebben op ernstige dementie syndromen.

Van passief roken, ook wel bekend als 'tweedehands' roken of tabaksrook in het milieu (ETS), is bekend dat het ernstige cardiovasculaire en respiratoire ziekten, waaronder hart-en vaatziekten en longkanker veroorzaakt. Echter, tot nu toe was men onzeker of hierdoor het risico op dementie verhoogde, vooral als gevolg van het ontbreken van onderzoek daarover. Eerdere studies hebben een verband aangetoond tussen ETS en leerstoornissen, maar dit is de eerste studie die een significant verband legt met dementie syndromen.

De studie, gepubliceerd in Occupational and Environmental Medicine, is een samenwerking tussen wetenschappers aan het King's College in Londen en de Anhui Medical University, China, samen met collega's uit het Verenigd Koninkrijk en de VS.

Volgens de World Health Organization (WHO), wonen bijna 80 procent van de meer dan één miljard rokers wereldwijd in lage- en midden-inkomenslanden, waar de last van tabak-gerelateerde ziekten en dood het zwaarste is; maar slechts 11 procent van de wereldbevolking wordt beschermd door een uitgebreide wetgeving over rookvrije ruimten.

China is de grootste verbruiker van tabak in de wereld, met 350 miljoen rokers. Sinds 2006, heeft de Chinese regering actief de introductie van een rookvrije omgeving in ziekenhuizen, scholen, het openbaar vervoer en op andere openbare plaatsen gemotiveerd, maar de uitvoering is niet wijdverbreid.

Recente gegevens tonen aan dat de prevalentie van passief roken nog steeds hoog is, met dagelijks meer dan 50 procent van de mensen die blootgesteld worden aan tabaksrook. China heeft ook het hoogste aantal mensen met dementie in de wereld, met toenemende aantal nieuwe gevallen naarmate de bevolking vergrijst.

Dr Ruoling Chen, hoogleraar volksgezondheid van King's College in Londen en collega's, hebben 5.921 mensen ouder dan 60 jaar geïnterviewd in de landelijke en stedelijke gemeenschappen van Anhui, Guangdong, Heilongjiang, Shanghai en Shanxi om hun niveaus van blootstelling aan omgevingstabaksrook en rookgewoonten te karakteriseren en het niveau van dementiesyndromen te evalueren.

Zij vonden dat 10 procent van de groep ernstige dementie syndromen heeft. Dit was significant gerelateerd met intensiteit en duur van blootstelling aan passief roken. De associaties met ernstige syndromen werden gevonden bij mensen die nooit hadden gerookt en bij voormalige en huidige rokers.

De gegevens uit de omgeving van Anhui, die bij aanvang voor dementie syndromen verzameld werden in 2001-03 en in de follow-up in 2007-08 voor blootstelling aan omgevingstabaksrook (ETS) en dementie, sloten verder de mogelijkheid uit dat dementiesyndromen veroorzaakten dat mensen meer blootgesteld werden aan omgevingstabaksrook.

Dr Ruoling Chen, professor aan de Anhui Medical University zei: 'Passief roken dient te worden beschouwd als een belangrijke risicofactor voor ernstige dementiesyndromen, zoals deze studie in China laat zien. Het vermijden van blootstelling aan omgevingstabaksrook kan het risico van ernstige dementiesyndromen verminderen.

'China, samen met vele andere landen, heeft nu een aanzienlijk vergrijzende bevolking, aldus heeft dementie een grote invloed, niet alleen op de patiënten, maar ook op hun familie en verzorgers. Het is een enorme last voor de maatschappij. '

De bevindingen van deze studie, samen met een tweede recente studie van Chen en collega's gepubliceerd in Alzheimer's & Dementia over het verband met passief roken, versterkte de visie van volksgezondheid voor het nemen van maatregelen om mensen te beschermen tegen blootstelling aan omgevingstabaksrook.

'Op dit moment weten we dat ongeveer 90 procent van de wereldbevolking leeft in landen zonder rookvrije openbare ruimtes. Meer campagnes tegen blootstelling aan tabak zullen wereldwijd het risico op ernstige dementie syndromen en dementieepidemieën helpen verminderen. '

Hij voegde eraan toe: "Het verhoogde risico op ernstige dementie syndromen bij hen die blootgesteld zijn aan passief roken is vergelijkbaar met een verhoogd risico op hart-en vaatziekten en suggereert dat dringende preventieve maatregelen moeten worden genomen, niet alleen in China, maar wereldwijd. ' 

Vertaling Andre Teirlinck


 

 


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats