Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Geboorterang gekoppeld aan een verhoogd risico op diabetes en stofwisselingsziekten

Studie ontdekt verminderde insuline effectiviteit en hogere bloeddruk bij eerstgeboren kinderen

Chevy Chase, MD - Lang een bron van discussie: eerstgeboren kinderen hebben meer kans op het ontwikkelen van diabetes of hoge bloeddruk, zo blijkt uit een recente studie geaccepteerd voor publicatie in The Endocrine Society's Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism ( JCEM).

Eerstgeboren kinderen hebben meer moeite met het absorberen van suikers in het lichaam en hebben een hogere dagbloeddruk dan later geborenen, volgens een studie uitgevoerd aan de Universiteit van Auckland's Liggins Instituut in Nieuw-Zeeland. De studie was de eerste die een 21 procent daling van de gevoeligheid voor insuline bij eerstgeboren kinderen ontdekte.

"Hoewel de geboorte niet alleen een factor is voor metabole of cardiovasculaire ziekte, hebben de eerstgeboren kinderen in een gezin een groter risico," zegt Wayne Cutfield, MBChB, DCH, FRACP, van de Universiteit van Auckland.

Met het krimpen van de gezinsgrootte in veel landen, bestaat een groter deel van de bevolking uit eerstgeborenen die makkelijker aandoeningen zoals diabetes type 2, coronaire hartziekte, beroerte en hoge bloeddruk ontwikkelen. De onderzoeksresultaten kunnen aanzienlijke implicaties hebben voor de volksgezondheid in landen als China, waar het één-kind-beleid heeft geleid tot het feit dat een grotere deel van de bevolking is samengesteld uit eerstgeboren kinderen.

De studie mat lipide en hormonale profielen, lengte, gewicht en lichaamssamenstelling bij 85 gezonde kinderen in de leeftijd van 4 tot 11. De 32 eerstgeboren kinderen die deelnamen aan de studie hadden een 21 procent vermindering van de gevoeligheid voor insuline en een 4 mmHg stijging van de bloeddruk.

Het goede nieuws voor de oudste en enige kinderen? De studie wees uit dat ze de neiging hebben om groter en slanker te worden dan hun latere geboren tegenhangers zelfs nadat met de grootte en de body mass index van hun ouders rekening is gehouden.

De metabole verschillen in jongere broers en zussen kan worden veroorzaakt door fysieke veranderingen in de baarmoeder van de moeder tijdens haar eerste zwangerschap. Als gevolg van de veranderingen vertoont de voedingsstroom naar de foetus een stijgende tendens gedurende de volgende zwangerschappen.

Voor deze studie hebben de onderzoekers zich gericht op jonge kinderen omdat de puberteit en volwassen levensstijl de gevoeligheid voor insuline kunnen beïnvloeden.

"Onze resultaten wijzen erop dat eerstgeboren kinderen een groter risico hebben maar meer onderzoek is nodig over hoe dat zich vertaalt in het bepalen van diabetes, hoge bloeddruk en andere aandoeningen bij volwassenen," zegt Cutfield.

Andere onderzoekers die werken aan het onderzoek zijn onder andere: A. Ayyavoo, T. Savage, J. Derraik en P. Hofman van de Universiteit van Auckland.

Het artikel, 'First-born Children Have Reduced Insulin Sensitivity And Higher Daytime Blood Pressure Compared To Later-born Children ", verschijnt in het maart 2013 nummer van JCEM.

Vertaling: Andre Teirlinck


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats