Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Fibromyalgie bij 2,1 procent van de totale Duitse bevolking

Studie suggereert dat fibromyalgie een spectrumstoornis is.

Onderzoekers hebben gevonden dat fibromyalgie prevalentie 2,1% van de totale bevolking in Duitsland bedraagt. Resultaten die in Arthritis Care & Research, een tijdschrift uitgegeven door Wiley namens de American College of Rheumatology (ACR), suggereren dat fibromyalgie een spectrum stoornis is in plaats van een categorische ziekte. Daarnaast zijn er een aantal fibromyalgie gevallen in de totale populatie die beantwoorden aan de criteria voor fysieke symptoom stoornis - de aanwezigheid van één of meer lichamelijke klachten die het functioneren verminderen wat niet kan worden verklaard door éen of andere klinische of psychiatrische ziekte.

Fibromyalgie is een chronisch musculoskeletaal syndroom gekenmerkt door wijdverbreide pijn, samen met vermoeidheid, slaapstoornissen, cognitieve problemen, en meerdere somatische symptomen. In 2010 zijn de ACR aangepaste diagnostische criteria vrijgegeven voor fibromyalgie, Kort nadat de gewijzigde criteria werden gepubliceerd werd besloten dat de wijdverbreide pijn en ernst van de symptomenindex kunnen worden gecombineerd tot een nieuwe meting van pijn en ernst van de symptomenschaal de zogenoemde "polysymptomatic distress scale (PSD).

De hoofdauteur van de huidige studie, Dr Frederick Wolfe maakte een rapport op basis van de gegevens van de National Data Bank for Rheumatic Diseasen en de University of Kansa School of Medicine in Wichita Bank over 2445 gevallen van willekeurig geselecteerde proefpersonen over de gehele Duitse bevolking in 2012. Het team gebruikte de 2010 ACR voorlopige diagnostische criteria om fibromyalgie patiënten te identificeren.

Bevindingen tonen aan dat fibromyalgie prevalentie optreedt bij 2,1% van de vrouwen en 2,4% en 1,8% bij mannen, een verschil dat statistisch niet significant Is volgens de onderzoekers. Bovendien vond het team het bewijs dat de hypothese dat fibromyalgie een spectrum stoornis is en niet een duidelijke ziekte. Bijna 40% van de fibromyalgie patiënten voldeed aan de criteria van een fysieke symptoomstoornis.

De auteurs suggereren dat fibromyalgie moet worden beschouwd als een dimensionale spectrumstoornis met als gevolg polysymptomatische storingen. Een patiënt met een wijdverspreide pijnindex van 7 of meer van de 19 pijnplaatsen en een ernstscore van 5 of meer op 12 heeft een schaalscore van PSD van ten minste 12, drempel waaronder aan de fibromyalgiecriteria niet wordt voldaan.

"Gezien het aanhouden van de symptomen bij patiënten is onze studie een belangrijk bewijs dat fibromyalgie moet gezien worden als een spectrum stoornis", concludeert Dr Wolfe. "Onze bevindingen hebben belangrijke implicaties voor de epidemiologische en neurobiologische studies, klinische diagnose en beslissingsmanagement samen met het bepalen van een handicap bij mensen met fibromyalgie."

Vertaling: Andre Teirlinck


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats