Hoogste tijd om producten met toegevoegde kwik af te schaffen

Partijen bij het Minamata-verdrag hebben besloten om verder te gaan met hun overeenkomst om het gebruik van producten die kwik bevatten geleidelijk af te schaffen en de alternatieven te promoten op de derde conferentie van de partijen, die vandaag na een week in Genève werd gesloten vergadering van 26 tot 29 november 2019. Afgevaardigden die 113 partijen vertegenwoordigen, besloten de evaluatie uit te voeren met betrekking tot de vermindering van het gebruik van kwik in industrieproducten. Partijen kwamen ook overeen hoe aangepaste codes te worden gebruikt voor producten met kwik die het mogelijk maken betrouwbare informatie te verzamelen en daarom de handel te vergemakkelijken, inclusief het verbieden van producten die kwik bevatten.

Batterijen, schakelaars, fluorescentielampen, cosmetica, pesticiden, barometers en thermometers die kwik bevatten zullen verdwijnen. Tegen 2020 is de productie, import en export van deze producten niet langer toegestaan. Het goede nieuws is dat een breed scala aan veilige en goed functionerende alternatieven voor producten met kwik is ontwikkeld. Het is dus slechts een kwestie van tijd voordat kwikvrije alternatieven hun meer giftige tegenhangers volledig vervangen.

Zoals tijdens de openingszitting op maandag werd benadrukt, resulteerde de routekaart voor de evaluatie van de effectiviteit die tijdens de tweede vergadering van de partijen was overeengekomen, nu in een kader dat zal helpen bepalen hoe effectief het verdrag tegen 2023 is. “Deze COP speelt een sleutelrol bij het vaststellen van het kader voor de eerste evaluatie van de effectiviteit van het verdrag, opgesteld voor 2023. Versterking van juridische kaders en institutionele capaciteit is ook een basisvereiste voor de uitvoering van het verdrag”, zei Inger Andersen , de uitvoerend directeur van de VN-omgeving.

Bron: VN