Sporten als behandeling voor depressie via onderdrukking van ontstekingen

Een subgroep van depressieve mensen heeft meer ontstekingen en duidelijke functionele connectiviteit in hun hersenen. Sommige depressieve patiënten kunnen baat hebben bij een uitbarsting van acute ontsteking, zoals bij hyperthermie of bij inspanning. Inspanning activeert acuut verschillende ontstekingsroutes, maar draagt op lange termijn bij aan een vermindering van chronische ontstekingen. In deze clip legt Dr. Charles Raison uit hoe middelen die een interaktie aangaan met het immuunsysteem een subtiele en complexe rol kunnen spelen bij depressies.

Dr. Luria presenteert verder bewijs dat onze individuele systemen allemaal onderling verbonden, onderling afhankelijk en complex zijn en dat beweging ons op een aantal manieren kan dienen. Beweeg alsof je leven ervan afhangt omdat het dat doet.

In zijn toespraak op de conferentie van The Center for Discovery op het Google-hoofdkantoor in Manhattan benadrukt Dr. John Ratey, universitair hoofddocent psychiatrie aan de Harvard Medical School en bestsellerauteur, de ongelooflijke en soms verrassende voordelen van lichaamsbeweging. Alle soorten oefeningen helpen onze emoties te reguleren: onze stemming verbeteren, onze angst verminderen en ons beter bestand maken tegen stress. Oefening optimaliseert ook het vermogen van onze hersenen om te leren en te onthouden. Oefening maakt onze aandacht beter, verbetert ons geheugen en helpt ons creatiever te zijn. Zoals Dr. Ratey zegt, “geen wonder dat ik ontzag heb voor alles wat bewegen voor ons kan doen.”