Slimme contactlens voor diabetische diagnose en retinopathie

Diabetespatiënten moeten hun bloedsuikerspiegel meten door bloed af te nemen voor en na een maaltijd en het is gemakkelijk om complicaties te ontwikkelen als gevolg van diabetes. Onlangs heeft een onderzoeksteam van POSTECH technologie ontwikkeld die diagnose van diabetes en behandeling van diabetische retinopathie mogelijk maakt, alleen door het dragen van ‘Smart Light-emitting diode (LED) Contact Lens.’ Met deze technologie wordt verwacht dat de ontwikkeling van draagbare diagnostische en therapeutische apparaten voor diabetes wordt gevitaliseerd.

Professor Sei Kwang Hahn en zijn onderzoeksteam, waaronder zijn promovendus, Geon-Hui Lee, vonden een slimme fotonische contactlens en een draagbaar medisch apparaat uit dat diabetes kan diagnosticeren en diabetische retinopathie kan behandelen. Hun nieuwe onderzoeksresultaten naar fotonische diagnose en fotonische therapie van diabetes zijn online gepubliceerd in het wereldberoemde tijdschrift Nature Reviews Materials, met ingang van 7 januari in samenwerking met de onderzoeksgroep onder leiding van Zhenan Bao van het Department of Chemical Engineering aan Stanford University en David Myung van Stanford Medicine Oftalmologie.

Het onderzoeksteam ontwikkelde met succes een slimme contactlens met geïntegreerde micro-LED en fotodetector die de glucoseconcentratie in de conjunctivale bloedvaten kan meten door het NIR-licht te analyseren. Met deze ontwikkeling slaagden ze in een diabetische diagnose.

Bovendien brachten ze hun nieuwe slimme LED-contactlenzen een maand lang herhaaldelijk op konijnenogen met diabetische retinopathie en bestraald licht. Dientengevolge bevestigden ze dat er een significante vermindering van angiogenese (productie van nieuwe bloedvaten) in het netvlies was en de klinische haalbaarheid van de slimme LED-contactlens voor de therapie van diabetische retinopathie was geverifieerd.

Met dit nieuw ontwikkelde apparaat kunnen diabetespatiënten niet alleen hun bloedsuikerspiegel in realtime volgen, maar ook medische behandeling voor retinopathie mogelijk maken, die wordt veroorzaakt door diabetische complicaties.

Ondertussen hebben professor Hahn en zijn onderzoeksteam veel aandacht gekregen van de academici door een slimme contactlens te ontwikkelen die diabetes kan diagnosticeren door de glucoseconcentratie in tranen te analyseren en medicijnen af ​​te leveren voor de eerste keer ter wereld om diabetische retinopathie te behandelen. De eerste klinische tests voor de ontwikkelaars worden naar verwachting in de eerste helft van dit jaar uitgevoerd.

Op basis van deze resultaten hebben ze onlangs ook een slim draagbaar medisch apparaat ontwikkeld dat een zeer gevoelige analyse van de glucoseconcentratie in zweet kan uitvoeren en ze hebben geverifieerd dat het klinisch haalbaar zou kunnen zijn voor diabetesdiagnose. Ook hebben ze met PHI Biomed Company een blue-tooth-systeem ontwikkeld waarmee gegevens draadloos kunnen worden verzonden, zodat patiënten hun diabetische diagnoseresultaten op hun mobiele telefoons kunnen controleren.

Professor Hahn, die het onderzoek over zijn toekomstplan leidde in zijn interview: “We hebben een slimme LED-contactlens ontwikkeld die diabetes kan diagnosticeren en diabetische retinopathie voor het eerst ter wereld met licht kan behandelen. We zijn van plan deze slimme contactlenzen en slimme draagbare medische apparaten te commercialiseren in samenwerking met Stanford Medicine. ”