Overgewicht door conserveermiddelen in cosmetica

Parabenen worden gebruikt als conserveermiddelen in cosmetica. Als zwangere vrouwen cosmetica gebruiken die parabenen bevatten die langdurig op de huid blijven, kan dit gevolgen hebben voor de daaropvolgende gewichtsontwikkeling van hun kind.

Dit wordt aangetoond in een studie gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications door onderzoekers van het Helmholtz Center for Environmental Research (UFZ) in samenwerking met collega’s van de universiteit van Leipzig, Charité University Hospital in Berlijn en het Berlin Institute of Health (BIH). Op basis van gegevens uit de LINA-moeder-kindstudie konden ze verder epigenetische modificaties identificeren die worden veroorzaakt door parabenen en interfereren met de natuurlijke regulatie van verzadiging in de hersenen.

Om erachter te komen waar de butylparabenen in de urine van de zwangere vrouwen in de eerste plaats vandaan kwamen, doorzochten de onderzoekers de vragenlijsten die door de deelnemers aan de LINA-studie waren ingevuld voor details van de cosmetica die tijdens de zwangerschap werden gebruikt. “Met behulp van de ToxFox-app ontwikkeld door BUND konden we eenvoudig en snel controleren of parabenen tot de ingrediënten van de respectieve cosmetica-producten behoorden”, legt Polte uit. “En hoge concentraties parabenen in de urine van de moeder werden inderdaad geassocieerd met het gebruik van cosmetica die parabenen bevatte – met name die die langdurig op de huid bleven, zoals crèmes of lotions.”

Maar hoe past het gebruik van crèmes met parabenen door aanstaande moeders bij het toekomstige overgewicht van het kind? Om de onderliggende mechanismen op te sporen, gebruikte het team van onderzoekers eerst celculturen om te onderzoeken of vetcellen zelf reageren op hoge concentraties butylparaben.

“Butylparaben veroorzaakte geen toename van de grootte van de vetcellen of het opgeslagen vet”, meldt Lehmann. “Het was duidelijk dat de differentiatie van vetcellen niet werd beïnvloed door de parabenen.” Er moest iets anders zijn achter de gewichtstoename van de kinderen. In samenwerking met collega’s van de medische faculteit van de universiteit van Leipzig gebruikten de onderzoekers een muismodel om de blootstelling aan parabenen tijdens de zwangerschap te simuleren. In dit model absorberen muizen butylparabenen door de huid.

“Net als in het LINA-onderzoek vertoonden de vrouwelijke nakomelingen hier ook een verhoogde gewichtstoename”, zegt Polte. “En ze aten aanzienlijk meer dan de nakomelingen van muizen uit de controlegroep.” Bijgevolg vermoedden de onderzoekers dat parabenen een invloed zouden kunnen hebben op hoe de honger in de hersenen wordt gereguleerd, en voerden ze een nader onderzoek uit naar de belangrijkste genen in de hypothalamus van de nakomelingen van muizen.

Het werd duidelijk dat een gen met de naam proopiomelanocortin (POMC) dat bepalend is voor het beheersen van het hongergevoel in de hersenen van de jonge muizen naar beneden werd gereguleerd. Nader onderzoek op genetisch niveau bracht aan het licht dat een epigenetische modificatie hiervoor verantwoordelijk was door te voorkomen dat het overeenkomstige POMC-gen werd gelezen. “De invloed van parabenen tijdens de zwangerschap leidt duidelijk tot epigenetische modificaties bij de nakomelingen die de regulatie van het natuurlijke gevoel van verzadiging permanent verstoren. Dit betekent dat ze een hogere voedselinname hebben ”, legt Polte uit. Daarom lijken parabenen tijdens de zwangerschap een risicofactor te zijn voor het optreden van overgewicht bij kinderen. Maar ook andere factoren spelen een belangrijke rol bij gewichtstoename, zoals een hypercalorisch dieet en gebrek aan lichaamsbeweging.

Tot nu toe hebben de onderzoekers geen conclusies kunnen trekken over hoe stabiel de epigenetische modificaties zijn of of ze kunnen worden doorgegeven aan de volgende generatie. Ze kunnen echter al een ondubbelzinnige aanbeveling doen op basis van de bevindingen tot nu toe: “Gelet op de toekomstige gezondheid van hun kinderen, moeten aanstaande moeders echt parabenenvrije producten gebruiken tijdens de gevoelige perioden van zwangerschap en borstvoeding”, zegt Lehmann . Veel cosmetische producten zijn al parabenenvrij verklaard; anders kan deze informatie bijvoorbeeld worden verkregen uit de lijst met ingrediënten of met behulp van de ToxFox-app. ”De onderzoekers zullen in toekomstige onderzoeken blijven zoeken naar verdere mogelijke effecten van parabenen. “Epigenetische modificaties die betrekking hebben op de regulatie van verzadiging zijn slechts één mogelijk eindpunt”, zegt Polte. “Intergenerationele effecten van omgevingsfactoren zijn tot nu toe vaak onderschat. We hopen dat ons onderzoek zal helpen om in de toekomst meer aandacht te besteden aan dergelijke factoren. ”

Publicatie:

Beate Leppert, Sandra Strunz, Bettina Seiwert, Linda Schlittenbauer, Rita Schlichting, Christiane Pfeiffer, Stefan Röder, Mario Bauer, Michael Borte, Gabriele I. Stangl, Torsten Schöneberg, Angela Schulz, Isabell Karkossa, Ulrike E. Rolle-Kampczyk, Loreen Thürmann, Martin von Bergen, Beate I. Escher, Kristin Junge, Thorsten Reemtsma, Irina Lehmann, Tobias Polte (2020): Maternal paraben exposure triggers childhood overweight development, Nature Communications; doi: https://doi.org/10.1038/s41467-019-14202-1