Minder seksueel aktief dan meer kans op vroege menopauze

Vrouwen die wekelijks of maandelijks seksueel actief zijn, hebben volgens een nieuwe UCL-studie een lager risico om vroeg in de menopauze te komen in vergelijking met vrouwen die melden dat ze een vorm van seks hebben die minder dan maandelijks is.

De onderzoekers merkten op dat vrouwen, die wekelijks seksuele activiteit meldden, 28% minder kans hadden op de menopauze op een bepaalde leeftijd dan vrouwen die minder dan maandelijks seksueel actief waren. Seksuele activiteit omvat geslachtsgemeenschap, orale seks, seksueel aanraken en strelen of zelfstimulatie.

Het onderzoek, gepubliceerd in Royal Society Open Science, is gebaseerd op gegevens uit de USA’s Study of Women’s Health Across the Nation (SWAN). Het is het grootste, meest diverse en meest representatieve longitudinale cohortonderzoek dat beschikbaar is om aspecten van de overgang tijdens de overgang te onderzoeken.

Eerste auteur van het onderzoek, promovendus Megan Arnot (UCL Anthropology), zei: “De bevindingen van ons onderzoek suggereren dat als een vrouw geen seks heeft en er geen kans is op zwangerschap, het lichaam ‘kiest’ om niet te investeren in ovulatie, omdat het zinloos zou zijn. Er kan een biologisch energetisch compromis zijn tussen energie investeren in ovulatie en elders investeren, zoals actief blijven door voor kleinkinderen te zorgen.

“Het idee dat vrouwen de vruchtbaarheid staken om meer tijd in hun gezin te investeren, staat bekend als de grootmoederhypothese, die voorspelt dat de menopauze oorspronkelijk bij mensen is ontstaan ​​om het reproductieve conflict tussen verschillende generaties vrouwen te verminderen en vrouwen in staat te stellen hun inclusieve fitheid te vergroten door te investeren in hun kleinkinderen. ”

Tijdens de ovulatie is de immuunfunctie van de vrouw aangetast, waardoor het lichaam vatbaarder wordt voor ziekten. Aangezien een zwangerschap onwaarschijnlijk is vanwege een gebrek aan seksuele activiteit, zou het niet voordelig zijn om energie toe te wijzen aan een duur proces, vooral als er de mogelijkheid is om middelen in bestaande familieleden te investeren.

Het onderzoek is gebaseerd op gegevens verzameld van 2.936 vrouwen, aangeworven als het cohort bij aanvang van de SWAN-studie in 1996/1997.

Persbericht University College London